Un any després del desastre
Internacional 11/03/2012

El Japó emmudeix durant un minut per recordar les víctimes del tsunami

Tòquio celebra un memorial amb l'assistència de l'emperador Akihito. Després del minut de silenci, milers de japonesos han format una cadena humana al voltant del Parlament per demanar la fi de l'energia atòmica.

Agències
1 min
Ciutadans de Fukushima fan un minut de silenci / REUTERS

TòquioEl Japó s'ha paralitzat aquest diumenge per commemorar amb un minut de silenci les víctimes del terratrèmol i el devastador tsunami que fa un any van arrasar el nord-oest del país i van deixat més de 19.000 morts o desapareguts i la pitjor crisi nuclear dels últims 25 anys.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A les 14.46, hora local (05.46 GMT), milions de japonesos han recordat en silenci els morts per la múltiple tragèdia, mentre en diversos municipis costaners de la zona nord-oriental, encara en plena reconstrucció, les alarmes han tornat a sonar com a homenatge un any després del desastre.

A Tòquio, el minut de silenci ha marcat l'inici d'un memorial en què ha assistit l'emperador, Akihito, el primer ministre, Yoshiniki Noda, i els membres del seu gabinet.

Els treballadors de Tepco, l'operadora de la planta nuclear de Fukushima, també s'han afegit a la commemoració.

Manifestació antinuclear

Milers de japonesos han format una cadena humana al voltant del Parlament japonès per demanar al govern que abandoni l'energia atòmica. La trobada ha començat a rodejar l'edifici després que una gran marxa antinuclear ha partit del cèntric parc Hibiya de la capital japonesa durant el minut de silenci.

Al voltant del Parlament, enmig d'una forta presència policial, grups de gent gran, joves i nens han format a última hora de la tarda una enorme fila de pancartes, espelmes i clams a favor de la fi de les centrals nuclears al país.

stats