Internacional 12/11/2014

Un japonès s'immola per protestar contra la militarització del país

És el segon ciutadà que es crema viu en oposició a la modificació de la Constitució pacifista nipona

Efe
2 min

TòquioUn home va morir després de cremar-se viu en un parc de Tòquio en protesta per la modificació de la Constitució pacifista nipona que el Govern ha dut a terme per augmentar el paper militar del país internacionalment.

El ciutadà japonès, que no ha estat identificat, va deixar una nota de protesta i una càmera de vídeo amb la qual aparentment va gravar aquest dimarts el moment la seva immolació, segons fonts policials.

La policia va atendre una trucada d'emergència que alertava d'un incendi al parc de Hibiya a la tarda de dimarts a la tarda. En arribar al lloc dels fets, els bombers van trobar un home amb la roba en flames i després d'apagar el foc, el van traslladar a un hospital, on poc després va ser declarat mort.

La cadena pública japonesa NHK va apuntar que la nota, dirigida al primer ministre, Shinzo Abe, i als caps de les dues cambres del Parlament, mostrava l'oposició del mort a la reinterpretació de la Carta Magna nipona, que en el seu article 9 impedeix l'ús de la força per resoldre conflictes internacionals.

El passat mes de juny, un altre home es va cremar de la mateixa manera en una passarel·la de l'estació toquiota de Shinjuku en protesta per l'històric canvi en la política de defensa del Japó.

El Govern japonès, liderat pel conservador Abe, va aprovar el passat 1 de juliol una històrica modificació de la Constitució pacifista nipona que després de ser aprovada pel Parlament autoritzaria el "dret d'auto-defensa col·lectiva".

La polèmica mesura d'Abe, que segons les últimes enquestes compta amb el rebuig de més del 60% dels japonesos, pretén donar al país asiàtic un paper més actiu internacionalment augmentant el seu perfil militar.

stats