Internacional 22/03/2016

Tintín plora: les imatges de solidaritat a les xarxes

#JesuisBruxelles i #PrayforBelgium es converteixen en el lema global per homenatjar els belgues arran dels atemptats

Laura Serra
2 min

BarcelonaL'esperit 'Je suis Charlie' ha tornat a emergir. El lema que va tenyir els dies de dol posteriors a l'atemptat al setmanari 'Charlie Hebdo' de París (el 7 de gener del 2015) s'ha transmutat avui en un #JesuisBruxelles' i ha tornat a ser la fórmula més utilitzada per ciutadans d'arreu del món per expressar la seva solidaritat amb la capital europea, juntament amb l'anglès #PrayforBelgium.

Una de les icones més universals de Bèlgica, Tintín, s'ha convertit de seguida en símbol de consol davant la tragèdia. Des de la web oficial de Tintín, la imatge era una figura a contrallum i amb la frase 'Brussel·les de dol'.

Tintín de dol / TINTIN.COM

Tot i que en el passat el famós reporter havia estat acusat de racista i colonialista, avui el personatge d'Hergé sintetitza la tristesa pels atemptats, en vinyetes en què es veu Tintín plorant i llegint la notícia als diaris. Aquesta és obra del colombià Vladdo:

Tintín plorant pels atemptats a Brussel·les

Moulinsart SA, que gestiona els drets d'autor del dibuixant, sol ser implacable a l'hora de denunciar l'ús de la imatge de Tintín sense autorització o sense pagar-ne els drets, però l'impacte de la tragèdia ha obligat a fer una excepció. El país del còmic ha estat homenatjat per molts dibuixants amb vinyetes, alguns dels quals han utilitzat referències tintinèfiles.

Bèlgica plora els seus fills / MITCH

Els atemptats del 2015 a París han estat molt presents a les xarxes. El caricaturista de 'Le Monde', Plantu, ha publicat una imatge en què agermana França amb Bèlgica.

Els atemptats fins i tot han unit dos mites i dues famílies del còmic: Astèrix i Obèlix amb Tintín.

La bandera belga ha imposat els seus tres colors en bona part dels homenatges gràfics, amb un crespó negre al centre o retallada en forma de cor. També han estat virals aquestes mans enllaçades sota la bandera tribarrada.

Imatge de 'Je suis Bruxelles'
El cor esquitxat amb la bandera belga

L'altre símbol utilitzat per molts ninotaires ha estat el Manneken Pis, en tots els casos amb l'homenet que pixa sobre un terrorista o sobre una arma.

I encara un altre missatge d'ànims s'ha imposat: 'Gardez la frite', que en sentit figurat significa 'manteniu els ànims' o 'estigueu en forma'. Jugant amb el sentit literal, la gent ha tuitejat patates fregides, un altre dels símbols belgues i un clàssic de la seva gastronomia juntament amb els musclos.

stats