Internacional 09/01/2015

El govern espanyol no abaixa la guàrdia davant l'amença jihadista: "El risc zero no existeix"

Sáenz de Santamaría considera que la coordinació internacional és el millor antídot contra el terrorisme. Creu que es viu un moment similar al post 11-S

Efe
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría. EFE

MadridEl govern espanyol no abaixa la guàrdia davant l'amenaça terrorista que suposa el jihadisme i ha advertit que "el risc zero no existeix" i "ningú està lliure de la barbàrie", segons ha assenyalat la vicepresidenta de l'executiu central, Soraya Sáenz de Santamaría. En la roda de premsa posterior al consell de ministres, la vicepresidenta s'ha referit així a l'actual amenaça jihadista després dels atemptats de París.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després d'elogiar la feina de les forces i cossos de seguretat de l'estat i de jutges i fiscals, Sáenz de Santamaría ha explicat que Espanya és "un dels països més segurs del món", amb experiència en la lluita antiterrorista i una legislació "molt rigorosa "en aquest sentit. No obstant, ha advertit que "el risc zero no existeix" i "ningú està lliure de la barbàrie", de manera que "no cal abaixar la guàrdia.

La vicepresidenta ha recordat que després de l'atemptat contra el setmanari 'Charlie Hebdo" a París, el ministeri de l'Interior ha elevat un esglaó el nivell d'alerta antiterrorista, i això suposa que les forces de seguretat han de "prestar encara més atenció" i posar en marxa "protocols addicionals", com la vigilància de les infraestructures crítiques. Madrid creu que cal actuar en diversos àmbits, com la situació de les missions espanyoles a l'exterior, ja que algunes estan en països on es lluita contra el jihadisme.

També cal actuar, segons la vicepresidenta, pel que fa a les forces de seguretat que treballen "amb molta serietat i agilitat" contra el terrorisme islamista radical, especialment detectant persones que van a lluitar a països com Síria i després retornen disposats a atemptar, i que comparteixen aquestes dades amb d'altres països. "Tindran tot el nostre suport i tota la nostra experiència a l'hora de prendre mesures addicionals en el si de la UE per poder ser encara molt més eficaços i àgils al'hora de detectar moviments d'aquesta naturalesa i desarticular elements de captació", ha afegit.

Mesures contra el jihadisme a internet

Sáenz de Santamaría ha subratllat que les reformes del Codi Penal i de la llei d'enjudiciament criminal preveuen mesures que reforcen la lluita contra el terrorisme, com per exemple pel que fa a internet. En aquest punt ha avançat que l'executiu té la intenció de parlar amb l'oposició "per poder analitzar quines mesures, en la discussió d'aquests projectes de llei, poden ser eficaces en lluita contra el jihadisme".

La vicepresidenta ha recordat que només el 2014 s'han dut a terme dotze grans operacions contra el jihadisme que s'han saldat amb 74 detinguts, i ha subratllat que es treballa en col·laboració amb d'altres països per tenir un control el més exhaustiu possible dels anomenats terroristes retornats. Ha precisat també que en aquests moments el govern espanyol es planteja "intensificar la col·laboració i la cooperació a nivell internacional".

En aquest sentit ha incidit que la reunió internacional de seguretat que se celebrarà el cap de setmana a París "és un bon element per seguir insistint en mesures de coordinació i col·laboració que es puguin adoptar en el si de la UE i amb altres estats, com els Estats Units o Canadà, que vénen aplicant mesures de naturalesa similar".

Segons la seva opinió, actualment es viu un moment similar al que es va viure l'any 2002, que va ser decisiu en la cooperació internacional contra el terrorisme.

stats