Regne Unit
Internacional 06/12/2023

Johnson es disculpa per les víctimes del covid, però assegura que actuaria de la mateixa manera en cas d'una altra pandèmia

L'ex primer ministre aporta un testimoni contradictori en la primera compareixença davant la comissió d'investigació de la pandèmia

4 min
Boris Johnson, durant la seva declaració aquest matí de dimecres davant de la comissió que investiga com es va fer front a la pandèmia.

Londres"Hi ha més famílies, moltes més famílies que perdran els éssers estimats abans d'hora. Però, com hem dit durant les últimes setmanes, tenim un pla clar en què ara estem treballant. I ara passem a la fase següent, perquè no es tracta només d'un intent de contenir la malaltia en la mesura que sigui possible, sinó també de retardar-ne la propagació", va dir Boris Johnson el 12 de març del 2020. Aleshores, la primera onada del covid ja s'escampava per Europa com la pólvora i havia provocat el confinament a diferents parts d'Itàlia, el primer país europeu que va adoptar aquella mesura.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Més de tres anys després, aquest dimecres al matí, davant la comissió d'investigació que analitza la resposta del govern britànic a la pandèmia, Johnson ha assegurat que "si es tornés a donar la mateixa situació, no confinaria el país abans". El Regne Unit es va tancar per primera vegada el 23 de març del 2020; Espanya, per exemple, el dia 14. Amb tot, en una afirmació contradictòria, Johnson ha admès que el seu govern hauria d'haver-se adonat abans de com era de greu l'amenaça, si bé el gener d'aquell any es veia, segons les seves paraules, com "un núvol a l'horitzó no més gran que la mà d'un home".

Aquestes i altres afirmacions les ha fet l'ex primer ministre en una molt esperada compareixença de dos dies –continuarà aquest dijous– en què ha de respondre a moltes de les crítiques que els testimonis precedents –assessors polítics, ministres i científics– li han etzibat des de fa setmanes. Des d'incompetència fins a deixadesa, passant per "manca total de lideratge", d'acord amb l'antic assessor científic en cap de l'executiu, Patrick Vallance, o manca d'interès, són alguns dels retrets que se li han fet públicament.

Tant a l'entrada del recinte on tenen lloc les sessions, a Paddington, a l'oest de Londres, com a l'interior de la sala, hi ha familiars que l'han esbroncat. Johnson s'ha limitat a disculpar-se davant seu: "Entenc el sentiment d'aquestes víctimes i les seves famílies i lamento profundament el seu dolor, la seva pèrdua i el seu patiment", ha reiterat. Disculpes no gaire ben rebudes ni a l'exterior ni a l'interior de la sala, fins al punt que la presidenta de la comissió d'investigació, l'exjutgessa Heather Hallett, ha ordenat l'expulsió de quatre persones que han escridassat Johnson al principi de la declaració.

El cap de setmana passat, a través de mitjans com el Daily Telegraph i The Times, Johnson ja havia exposat les bases de la seva argumentació, inclosa la disculpa pels errors comesos en el que ha qualificat també avui de "circumstàncies molt difícils". I, com de costum, ha intentat defugir responsabilitats i ha insistit que ni al mes de gener ni al febrer del 2020 el virus era una "gran preocupació nacional". Però ha admès que Whitehall "va subestimar l'escala i el ritme del repte" i ha afegit: "Hauríem d'haver-hi reaccionat col·lectivament abans". En el seu cas, no va tenir gens d'interès a mirar l'amenaça de prop. A mitjans de febrer, en comptes de reunir-se amb el Comitè Cobra, l'òrgan designat per seguir potencials crisis, estava de vacances mirant d'enllestir una biografia sobre Shakespeare per a la qual havia cobrat el 2016 un avançament de quasi cent mil euros, i que encara no ha publicat. En total, Johnson es va perdre cinc de les reunions del comitè abans que es dignés a participar-hi.

Cancel·lacions d'espectacles massius

Johnson ha comentat també que "els espectacles de masses s'haurien d'haver cancel·lat" ja a primers de març del 2020. Pocs recorden ara que el premier va aparèixer en un partit de rugbi a principis d'aquell mes, en què Anglaterra va vèncer Gal·les a Twickenham. Una setmana més tard se'I va veure al festival de curses de cavalls de Cheltenham. En realitat, els consells científics d'aleshores eren que aquells espectacles podien tirar endavant. Però la setmana passada, el professor Chris Whitty, el cap de servei mèdic d'Anglaterra, va admetre davant la comissió que aquell consell "probablement estava equivocat", no pas perquè atiessin la propagació del virus, sinó pel missatge de lleugeresa sobre la potencialitat de la pandèmia que suggeria.

La investigació oficial sobre la pandèmia no té cap finalitat judicial. No condemnarà el comportament de ningú ni té poder per recomanar cap persecució criminal. Només es fa amb l'objectiu "d'aprendre les lliçons" per a futures ocasions. Però políticament és molt important sobre el funcionament i l'estil del govern de Johnson –"dominat per un ambient molt masculí", ha admès–, del qual també formava part, com a ministre d'Economia, l'actual primer ministre, Rishi Sunak. Per tant, tot el que se sent i es diu pot tenir impacte en un país que ja viu, pràcticament, en clima preelectoral.

Previsiblement, en la jornada de dijous Johnson haurà de respondre a algunes altres afirmacions que el persegueixen de la seva etapa com a premier. Com ara que preferia que la gent morís –"deixeu que els cossos s'acumulin", va arribar a dir–, encara que fos en gran nombre, que no pas tornar a confinar el país, extrem a què es va negar fins a l'octubre del 2020: al novembre va arribar el segon confinament, fins al 15 de desembre, i el gener del 2021 hi va haver encara un altre confinament.

Missatges esborrats de WhatsApp, més de cinc mil, i l'escàndol del partygate, les festes de Downing Street durant la pandèmia que li acabarien costant el càrrec, són molt més que núvols en el passat polític de Johnson. La seva habitual grandiloqüència avui ha quedat enrere, amagada en un gran fracàs, personal i polític. Sis mesos després que dimitís abans que no l'expulsessin del Parlament per haver mentit als Comuns, el seu retorn a primera línia ha estat ben poc heroic.

stats