Julian Assange arriba a la penúltima estació del seu viacrucis judicial

Nou intent dels EUA per extradir l'activista que va exposar les "mentides" de la guerra contra el terror

3 min
Julian Assange, el 5 de febrer del 2016, encara a l'ambaixada de l'Equador a Londres, exhibint una sentència de l'ONU favorable al seu cas

Londres"La defensa dels drets de Julian Assange és la defensa de tots els nostres drets. Els drets del Julian, que han sigut violats, són els de tothom també". Així s'ha expressat aquest migdia a Londres la companya del fundador de Wikileaks, Stella Moris, en una conferència de premsa celebrada dos dies abans que comenci, aquest dimecres, una nova vista per l'extradició de Julian Assange, en aquest cas l'apel·lació sol·licitada pels Estats Units per anul·lar la decisió d'una jutge, el 4 de gener, que va resoldre no autoritzar l'extradició pel risc que Assange se suïcidés. Moris ha assegurat que Assange és "una víctima més de la guerra contra el terror, perquè és la persona que més ha exposat totes les mentides i falsedats" sobre les quals es va aixecar.

Al mateix acte, el redactor en cap de Wikileaks, Kristinn Hrafnsson, ha considerat que era "impensable que el Tribunal Superior [de Justícia d'Anglaterra i Gal·les] arribi a cap altra decisió que no sigui confirmar la sentència de la magistrada [de Westminster]. Qualsevol altra cosa és totalment inacceptable", ha assegurat. "Seria una gran taca per al sistema judicial d'aquest país i, sens dubte, espero que hi hagi prou pressió i comprensió del grau de devastació que suposaria si, d'alguna manera, el tribunal pren la decisió de capgirar" el dictamen anterior.

Kristinn Hrafnsson, Stella Moris i Rebecca Vincent, durant la conferència de premsa d'aquest migdia

Una de les noves cartes de la defensa de l'australià serà la referència a la publicació, setmanes enrere, d'una investigació a través de Yahoo News en què es detallava com la CIA va discutir al més alt nivell la possibilitat de segrestar-lo mentre estava refugiat a l'ambaixada de l'Equador a Londres i després assassinar-lo.

Moris s'hi ha referit: "Aquestes últimes setmanes la màscara ha caigut del tot. En un article de 7.500 paraules, amb trenta fonts –identificades i no identificades– de la CIA i de l'Agència de Seguretat Nacional, es revelava com l'assassinat extrajudicial del Julian aquí mateix, a Londres, es va discutir al més alt nivell". La denúncia de l'intent d'assassinat ja la va llançar el pare d'Assange al principi del 2020.

Segons Moris, la denúncia de Yahoo News és "un punt d'inflexió perquè demostra la veritable naturalesa, els autèntics orígens, la veritable criminalitat de les accions dels Estats Units contra el Julian i impregna completament qualsevol aparença de legalitat d’aquesta apel·lació”.

En representació de Reporters Sense Fronteres, Rebecca Vincent ha recordat: "Hem estat demanant a l'administració de Biden que abandoni el cas. En qualsevol moment el departament de Justícia simplement el podria arxivar".

Assange fa més de dos anys i mig que és a la presó de màxima seguretat de Belmarsh, després d'haver-ne passat més de set refugiat a l'ambaixada de l'Equador a Londres, on va entrar per evitar ser extradit a Suècia per respondre d'uns presumptes càrrecs d'abusos i violació que haurien tingut lloc l'estiu del 2010, i que finalment la Fiscalia d'Estocolm va retirar.

Assange al·legava que des de Suècia podria ser dut als Estats Units, on Washington el vol jutjar per 18 càrrecs relacionats amb la publicació a Wikileaks, l'any 2010, de 500.000 documents secrets que detallaven aspectes de les campanyes militars nord-americanes a l'Afganistan i l'Iraq. Ras i curt, la Casa Blanca el vol tancar per espionatge.

Encara que el 4 de gener va guanyar el cas contra l'apel·lació, el jutge l'ha mantingut privat de llibertat després de la presentació de l'apel·lació, que va tenir lloc dos dies abans que Donald Trump abandonés la Casa Blanca.

La nova vista per l'extradició s'allargarà dos dies i el veredicte trigarà entre quatre i sis setmanes. Però, passi el que passi, la cosa més probable és que el cas arribi, finalment, al Tribunal Suprem, el punt final d'un viacrucis que va començar la tardor del 2010.

stats