Internacional 15/07/2014

Juncker aconsegueix el suport majoritari de l'Eurocambra per presidir la Comissió

El candidat del Partit Popular Europeu ha obtingut 422 vots a favor 250 en contra i 47 abstencions. La majoria d'eurodiputats catalans hi han votat en contra o s'han abstingut

Carme Colomina
2 min
COMPTE ENRERE L’Eurocambra ratificarà dimarts Jean-Claude Juncker com a president de la CE.

EstrasburgJean-Claude Juncker ja té el suport del Parlament Europeu per presidir la Comissió. El luxemburguès ha guanyat la votació secreta que ha fet el plenari de l'Eurocambra a Estrasburg per 422 vots a favor i 250 en contra. Els eurodiputats s'han aixecat un a un per anar dipositant unes paperetes dins les urnes. Els diputats d'Esquerra, Josep Maria Terricabras, Ernest Maragall de Nova Esquerra Catalana i Ernest Urtasun d'ICV s'han oposat a la candidatura de Juncker. El diputat de Convergència, Ramon Tremosa,en canvi, ja ha avançat aquest matí en una piulada al twitter que s'abstindria, mentre que els diputats de Ciutadans, també en el grup Liberal com Tremosa, hi han votat a favor. Francesc Gambús d'Unió Democràtica ha votat a favor del candidat del seu grup, el PPE. Pel que fa a la delegació socialista, Ramón Jauregui ha confirmat aquest matí el que ja va avançar ahir el futur secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, el no dels 14 eurodiputats socialistes a Juncker, malgrat que els socialdemòcrates europeus han donat suport al futur president de la Comissió.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Abans de la votació, Juncker havia presentat davant els diputats un programa de govern destinat a complaure el màxim possible. L'antic president de l'Eurogrup ha admès errors en les mesures que es van aplicar per salvar l'euro. "Estàvem reparant un avió en ple vol que patia un incendi", ha dit Jucker mentre reconeixia que no s'haurien d'haver pres mesures tan dràstiques sense tenir en compte els costos socials.

La pròxima paraula la tornen a tenir els caps d'estat i de govern de la Unió que demà es reuniran a Brussel·les per intentar escolllir la resta de càrrecs pendents per renovar les institucions europees: el nou cap de la diplomàcia que substituirà Catherine Ashton i el nou president del Consell.

stats