ESPIONATGE
Internacional 08/05/2015

La justícia dels Estats Units declara “il·legals” les escoltes de la NSA

Núria Ferragutcasas
1 min
La justícia dels Estats Units declara “il·legals” les escoltes de la NSA

WashingtonEl tribunal federal d’apel·lacions de Nova York va dictaminar ahir “il·legal” el programa de recopilació de trucades telefòniques de ciutadans nord-americans de l’Agència Nacional de Seguretat (NSA, en les seves sigles en anglès). La sentència considera que el programa d’espionatge nord-americà excedeix l’abast del que li permet la Patriot Act, la llei aprovada pel Congrés dels EUA després dels atacs de l’11-S.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot i així, els tres jutges d’aquesta cort no en valoren la constitucionalitat. Si els legisladors volen “autoritzar un programa de tan llarg abast i sense precedents, té totes les oportunitats per fer-ho i de manera inequívoca”, asseguren. De fet, la decisió del tribunal federal arriba quan el Congrés nord-americà debat si la secció 215 de la Patriot Act, que ha sigut el marc legal de la vigilància massiva de la NSA, ha de ser prorrogada, ja que expira l’1 de juny.

Per això, de moment, la sentència, que respon a una demanda presentada per la Unió Americana per les Llibertats Civils (ACLU), no té cap efecte pràctic. El polèmic espionatge, destapat per l’exanalista de l’agència d’intel·ligència Edward Snowden el juny del 2013, continuarà fins que els congressistes arribin a una decisió sobre el futur del programa.

Si els legisladors aproven el programa sense canvis, és molt probable que el cas arribi al Tribunal Suprem, la més alta instància judicial del país.

stats