Internacional 30/01/2013

La justícia holandesa condemna Shell pels vessaments de cru a Nigèria

Les ONG consideren la sentència un precedent perquè les grans companyies petrolieres reparin els desastres ecològics de les seves filials. L'empresa angloholandesa assegura, però, que la condemna no embruta la seva reputació, perquè no ha tocat la integritat de la multinacional

Agències
1 min
Un home recollint aigua contaminada d'una refineria il·legal al delta del Níger el novembre passat. REUTERS

L'HaiaUn tribunal holandès ha creat aquest dimecres un precedent històric en reconèixer la responsabilitat de Shell a Nigèria pels vessaments de cru registrats entre el 2004 i el 2007. La justícia holandesa, de totes maneres, ha absolt la multinacional per la contaminació al delta del Níger, a què es feia referència en quatre denúncies més.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

És la primera vegada que la justícia del país on una multinacional té la seva seu condemna pels danys causats per una filial de la firma estrangera, segons ha dit aquest dimecres Evert Hassink, portaveu de l'organització ecologista Millieudefensie, que ha donat suport a la denúncia contra Shell d'aquests afectats nigerians.

El veredicte, que podria desencadenar denúncies similars contra Shell o d'altres multinacionals, crea un precedent perquè "demostra que els afectats pels vessaments mediambientals, per exemple a l'Àfrica, poden recórrer als jutges europeus per reclamar danys", ha considerat el portaveu.

Segons la sentència, Shell Nigèria haurà d'indemnitzar un dels demandants, tot i que encara no s'ha aclarit la quantitat que haurà d'abonar.

Els jutges, de totes maneres, només han reconegut la responsabilitat de Shell Nigèria -i no de l'empresa matriu- sobre els vessaments, una cosa que Millieudefensie reclamava a la denúncia inicial i per això presentarà apel·lació.

L'organització ecologista manté que "l'empresa matriu de Shell és la que dirigeix directament la seva filial a Nigèria, que és en la seva totalitat propietat de Shell Holanda".

Pels jutges holandesos, el "dret nigerià no estima que una empresa matriu estigui obligada a prevenir que les seves filials causin danys a tercers a l'estranger".

stats