Internacional 07/06/2018

La justícia italiana arxiva definitivament la causa contra l''Open Arms'

La fiscalia no recorre la decisió del jutge de deixar lliure el vaixell, que es prepara per tornar al Mediterrani central

Cristina Mas
2 min
L''Open Arms' navegant en aigues del Mediterrani, la seva última missió

BarcelonaL''Open Arms', el vaixell de rescat de migrants de l'ONG badalonina Proactiva, ja pot tornar a navegar lliurement al Mediterrani central. La fiscalia de la ciutat siciliana de Ragusa ha renunciat a recórrer al Tribunal Suprem italià la decisió del jutge de deixar lliure l'embarcació, en el marc de la investigació contra l'ONG per suposat tràfic il·legal de persones i associació criminal.

El jutge va dictar l'ordre d'alliberament del vaixell a l'abril, un mes després que fos immobilitzat a instàncies de la fiscalia italiana al port sicilià de Pozzallo, on havia desembarcat el 18 de març un total de 216 migrants rescatats en aigües internacionals entre Líbia i Itàlia. La fiscalia ha decidit no recórrer aquesta decisió del jutge, de manera que el cas ha quedat definitivament arxivat.

Un equip de l'ARA, que era a bord de l'Open Arms quan es va produir l'incident amb els guardacostes libis, que van amenaçar la tripulació de mort si no els lliuraven les dones i les criatures que acabaven de rescatar, ha reconstruït els fets en aquest reportatge multimèdia:

Els jutges també han arxivat el cas contra el capità, Marc Reig, i la cap de missió, Anabel Montes, que eren responsables del vaixell quan es va produir l'incident amb els guardacostes libis que va motivar el procediment judicial.

Això no suposa, però, que l'ONG deixi de ser investigada. L'ordenament jurídic italià permet que malgrat que els jutges hagin arxivat un cas, els fiscals mantinguin obertes les investigacions. De fet, fa dos anys que totes les ONG que treballen en rescats al Mediterrani central estan vigilades per la policia italiana, que, entre altres coses, els intervé les comunicacions. El vaixell de rescat Iuventa, de l'ONG alemanya Jugend Rettet, continua immobilitzat. I el clima polític que s'ha generat al país, amb la investidura del nou govern, en què la ultradretana Lliga s'ocupa de la cartera d'Interior, fa preveure que la pressió serà més elevada. El ministre Matteo Salvini ja ha advertit que no vol que Sicília sigui "el camp de refugiats d'Europa".

Reparacions a Borriana

L'Open Arms' a Boriana el primer dia de reparacions.

L''Open Arms' ha passat les últimes setmanes a les drassanes de Borriana (Castelló) per fer una revisió i una posada a punt general. Mariners i voluntaris de l'ONG estan treballant contra rellotge per tenir l'embarcació a punt com més aviat millor i que torni a la zona de rescat al Mediterrani central. El casc s'ha rascat i repintat amb cinc capes de pintura perquè l'embarcació pugui estar operativa el màxim temps possible. Alhora es treballa en el manteniment del motor i s'han millorat els sistemes de cablejat i l'equipament tecnològic del vaixell. A més, s'instal·larà un tendal per fer més confortable el temps que els rescatats passen a la coberta de popa, abans de ser transferits a altres embarcacions o traslladats a Itàlia. Igualment s'ha millorat l'espai destinat a les dones i les criatures i la infermeria.

stats