Internacional 27/12/2013

Un jutge dels Estats Units creu que és legal l'espionatge de la NSA

Considera que és una eina per combatre el terrorisme

Ara
2 min
Manifestants de Brasil reclamen que el seu país doni asil polític a Snowden aquest 19 de desembre. REUTERS

RedaccióWilliam Pauley, un jutge federal de Nova York, ha considerat aquest divendres que el sistema d'espionatge de l'Agència de Seguretat Nacional (NSA, en les seves sigles en anglès) és totalment legal i és una eina per combatre el terrorisme d'Al-Qaida.

Pauley, en una resolució de 54 pàgines, ha defensat que la recopilació de milions de dades a través d'interceptar trucades telefòniques és totalment legal. "Aquesta eina contundent només funciona perquè ho recull tot", ha considerat Pauley, que ha desestimat una demanda de la Unió de Llibertats Civils dels Estats Units (ULCA), que argumenta que la recol·leció massiva de dades està fora de la llei.

"La tecnologia ha permès que Al-Qaida operi d'una manera descentralitzada i pugui planejar atacs terroristes internacionals de manera remota. El programa de recol·lecció de metadades de telefonia és el contracop del govern dels Estats Units per evitar-ho", ha escrit Pauley en el seu dictamen.

Contradiu un jutge de Washington

Aquesta decisió contradiu un altre jutge federal Washigton D.C. que va considerar que aquesta recopilació massiva de dades va en contra de la protecció de la privacitat que recull la Constitució dels Estats Units.

"No puc imaginar una invasió més indiscriminada i arbitrària que aquesta recol·lecció sistemàtica d'alta tecnologia i la retenció virtual de dades personals de tots els ciutadans amb el propòsit d'emmagatzemar-les i analitzar-les sense aprovació judicial", va declarar el 16 de desembre el jutge Richard Leon en un dictamen de 68 pàgines.

Leon va ressaltar en la seva resolució que la NSA havia fet indagacions i controls injustificats, una pràctica contrària a la constitució. També va titllar "d'orwellianes" aquestes pràctiques i va demanar al govern que les aturés.

Aquest sistema de recol·lecció de dades va ser denunciat pel ex analista de la NSA, Edward Snowden, que ara viu a Rússia, on li han donat asil polític. Snowden va filtrar als diaris Washington Post i The Guardian aquest sistema d'espionatge telefònic.

stats