Kier Starmer evita una nova crisi al laborisme amb una victòria clau al nord d'Anglaterra

La germana de Jo Cox, la diputada assassinada el 2016 dies abans del referèndum del Brexit, obté el mateix escó en unes eleccions parcials

2 min
Keir Starmer i Kim Leadbeater, aquest matí de divendres, celebrant la poc menys que sorprenent victòria laborista a l'oest de Yorkshire

LondresKeir Starmer respira alleujat. Kim Leadbeater, germana de la diputada laborista Jo Cox assassinada per un simpatitzant de l'extrema dreta dies abans del referèndum del Brexit del 2016 a la circumscripció de la qual era titular, Batley and Spen, a l'oest de Yorkshire (nord d'Anglaterra), ha aconseguit una victòria per la mínima en les eleccions parcials a l'escó del mateix districte, que ha tingut lloc aquest dijous. Només 323 vots han separat Leadbeater del candidat conservador Ryan Stephenson.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tècnicament, el laborisme ha conservat l'escó, però l'ajustadíssim resultat és vist aquest divendres al matí sobretot com una gran victòria, del tot inesperada segons les enquestes. Dies abans de les votacions, diferents veus del laborisme apuntaven a la possibilitat d'un desafiament al lideratge de Starmer, prou qüestionat per la derrota a principis de maig en una de les tradicionals circumscripcions del partit al nord d'Anglaterra.

Les eleccions s'han fet arran del triomf a l'alcaldia de l'oest de Yorkshire, el 6 de maig, de l'anterior diputada laborista de la circumscripció, Tracy Brabin, i la posterior renúncia a l'escó. La campanya ha tingut no només el component emocional de la participació de la germana de Jo Cox com a candidata, sinó també un element de molta tensió, per la candidatura presentada per George Galloway, en nom de l'anomenat Workers Party.

Radicalisme de saló

Galloway, un exdiputat del laborisme convertit a la demagògia i al radicalisme verbal que busca l'enfrontament per raons de raça i religió, assegura defensar els interessos de l'esquerra del laborisme. A la pràctica, ha intentat captar el vot dels musulmans descontents amb l'establishment polític britànic exhibint les seves accions en defensa dels palestins de Gaza i la seva oposició a la guerra de l'Iraq del 2003, quan encara era militant laborista, com a actius principals. De fet, Galloway ha quedat en tercera posició, amb el 21,9% dels vots, la gran majoria gairebé segur provinents del laborisme.

Més enllà de l'alleujament momentani que la victòria de Kim Leadbeater representa per a Starmer, els analistes creuen que el mèrit és bàsicament de la nova diputada, una activista de la circumscripció que des de l'assassinat de la seva germana ha treballat per unir una comunitat prou diversa ètnicament, amb aproximadament el 20% de la població d'origen asiàtic i poc menys del 19% de religió musulmana.

Durant la campanya Leadbeater ha hagut de patir alguns atacs directes, com quan va ser interrompuda i assetjada per rivals polítics, unes imatges que els mateixos analistes creuen que l'han ajudat a aconseguir, fins i tot, suport en bosses tradicionals de vot conservador de la zona.

El laborisme i Starmer, doncs, guanyen temps. Però la molt més que ajudada victòria de Leadbeater no pot fer oblidar dos factors: les eleccions parcials han tingut una molt baixa participació, per sota del 50%, i que en relació amb les eleccions general del 2019 el partit ha caigut dos punts en percentatge de vot.

stats