Internacional 16/06/2016

Jo Cox: D'Oxfam a Westminster, una figura emergent del laborisme

La diputada assassinada aquest dijous estava casada, tenia dos fills i vivia compromesa amb les causes socials

Quim Aranda
2 min
Imatge d'una intervenció de Jo Cox al Parlament britànic.

LondresJo Cox era parlamentària des de les passades eleccions del 2015. En pocs dies, el 22 de juny, hauria fet 42 anys. Estava casada amb Brendan Cox, exassessor de Gordon Brown i exdirectiu de Save the Children, i tenia un nen i una nena petits.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Filla de família modesta, però no de tradició laborista, va ser en arribar a Cambrigde quan, segons confessava recentment a un diari local de West Yorkshire, es va adonar “que tant la classe social com l’accent importava molt” en un entorn com el de l’exclusiva Universitat de Pembroke, on va estudiar gràcies a diferents beques.

Poc després que s’anunciés la seva mort, l’espòs feia pública una nota en què animava a “lluitar contra l’odi que ha matat Jo”, a qui qualificava de dona compromesa i que “vivia al màxim”.

Després de graduar-se en Sociologia i Ciència Política, Jo Cox va començar una carrera professional dins de l’activisme humanitari fins que va arribar a cap de política global de l’organització Oxfam.

Va treballar també com a assessora de Sarah Brown, la dona de l’exprimer ministre Gordon Brown. El matrimoni, molt unit als Cox, va emetre ahir un emotiu comunicat expressant la seva commoció i dolor per la tràgica mort de la diputada.

Considerada com una de les figures més prometedores de la nova fornada del laborisme, també s’havia guanyat fama de compromesa amb les causes socials per la seva implicació en l’ajuda als refugiats de Síria i, especialment, per la seva intervenció en el debat sobre la intervenció militar britànica que es va fer a la Cambra dels Comuns després dels atemptats de París del novembre on es va abstenir.

Durant la campanya del referèndum del 'Brexit', Jo Cox havia estat una de les més actives veus del laborisme per dur el missatge dels beneficis de la immigració per al nord d’Anglaterra, que amb més recel ha vist l’arribada de ciutadans comunitaris els darrers anys. Era una esportista consumada, amb predilecció pel ciclisme i per l’excursionisme.

stats