Zelenski demana resistir i Putin fa una crida als soldats ucraïnesos

Moscou demana a l'exèrcit ucraïnès que derroqui el seu propi govern

5 min
Una dona s'allunya d'un edifici residencial danyat al carrer Koshytsa, un suburbi de la capital ucraïnesa Kíev, on suposadament va colpejar un obús militar

BarcelonaUcraïna està vivint una segona jornada de bombardejos aeris i aquest divendres les tropes russes estan entrant a la capital del país, Kíev, pel districte d'Obolon, situat al nord-oest i a uns 10 quilòmetres del centre. De matinada han començat els llançaments de míssils i foc d'artilleria de l'excèrcit rus que, després d'una tarda en què la situació semblava més tranquil·la, s'han tornat a activar les últimes hores amb una batalla intensa. L'alcalde de Kíev, Vitali Klitxkó, ha assegurat que aquest vespre s'han sentit cinc explosions prop d'una central elèctrica al nord de la ciutat. Ha explicat que els ponts de la capital estan sota la protecció de les forces ucraïneses i que les tropes russes s'acosten al centre. També ha apuntat que s'han instal·lat punts de control als objectius estratègics: "La situació actual, sense exagerar, és amenaçadora per a Kíev. Aquesta nit serà molt difícil".

L'avenç de les tropes russes

Abans d'aquest nou atac, Rússia assegurava que ha bloquejat l'accés a la ciutat des de l'oest, que estan atacant les tropes ucraïneses a les posicions de l'est i que han tornat a capturar l’aeroport militar d'Antónov, ubicat a Hostómel, al nord-oest de Kíev i estratègic per planificar un assalt a la capital. Els efectius russos han aterrat a la zona d'aquest aeroport amb paracaigudistes després que aquest dijous haguessin intentat assaltar-lo, però llavors les tropes ucraïneses van resistir. Mentrestant, el president de Rússia, Vladímir Putin, ha dit que vol negociar amb l'exèrcit d'Ucraïna i no amb els "nazis de Kíev". En un discurs televisat, el Kremlin ha fet la següent crida: "M'agradaria dirigir-me als homes de l'exèrcit ucraïnès. No deixeu que aquests nacionalistes us utilitzin a vosaltres, les vostres dones, els vostres fills, els vostres ancians, que els utilitzin com a escuts humans. Serà molt més fàcil parlar amb vosaltres, negociar amb vosaltres, que amb aquesta banda de nazis que han capturat Kíev".

Putin ha respost amb aquesta proposta d'un cop d'estat contra el govern ucraïnès després que el president del país, Volodímir Zelenski, hagués demanat tornar a la taula de negociació "per aturar les morts". Però després de la crida del Kremlin a l'exèrcit d'Ucraïna, Zelenski ha volgut desafiar Putin perquè ha sortit als carrers de Kíev tot i ser "l'objectiu número u de Rússia". Ha promès quedar-se a la capital amb la seva família, que ha definit com "l'objectiu número dos". "Volen destruir políticament Ucraïna destruint el cap d'estat", ha expressat en un vídeo. El ministre d'Afers Exteriors ucraïnès, Dimitró Kuleba, ha assegurat que el seu país està patint "horribles bombardejos de coets" que no s'havien vist des de la Segona Guerra Mundial, fent referència a l'artilleria russa que ha atacat Kíev aquest matí i que s'ha reprès al vespre.

El vídeo de Zelenski

Des d'aquesta matinada el ministeri de Defensa ucraïnès ha alertat de la incursió terrestre russa a Kíev i ha demanat als residents que no surtin de casa i "preparin còctels Molotov" per llançar a les forces invasores. Les famílies s'han acostat als refugis de les estacions de metro subterrànies i les tropes ucraïneses han defensat les posicions tot i estar superades en nombre, segons un alt funcionari de defensa d'Ucraïna citat per Reuters. L'alcalde ha dit que la capital ha començat "una fase defensiva" mentre les tropes russes porten la guerra a la ciutat. "Els trets i les explosions sonen en alguns barris on els sabotejadors ja han entrat. L'enemic vol posar la capital de genolls i destruir-nos", ha assegurat.

Però Rússia està trobant més resistència de la que s'esperava en la seva invasió d'Ucraïna, com es pot veure en aquest assalt a Kíev, on ha perdut part de l'impuls, segons un alt funcionari de defensa dels EUA citat per Reuters. "Avaluem una resistència més gran dels ucraïnesos de la que esperaven els russos", explica l'alt funcionari, que considera que Ucraïna manté "intacte" el comandament i el control sobre el seu exèrcit. Tot i que l'exèrcit rus continua amb l'atac a Kíev, no ho fa tan ràpid com s'havia previst, malgrat que tampoc ha mobilitzat totes les seves tropes situades a les fronteres. La irrupció de les tropes russes a la capital ha coincidit amb combats en diversos punts del país, com ara a Ivànkiv, a uns 80 quilòmetres de la capital del país, o a les ciutats de Txerníhiv i Melitópol. L'exèrcit rus també ha avançat amb un assalt amfibi a Mariúpol, on ha desembarcat a terra amb milers de soldats navals, i a les regions de l'antiga central nuclear de Txernòbil capturada per Rússia, on, segons l'agència nuclear d'Ucraïna, s'ha registrat un augment dels nivells de radiació. Tanmateix, l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica ha assegurat que aquest increment de radiació no suposa cap perill per la població.

Bombardejos durant la matinada

Els míssils russos han colpejat Kíev des de la matinada, quan han començat els bombardejos de les forces aèries de Putin. "¿Les sancions van convèncer Rússia? Nosaltres parem l'orella al cel i veiem a la nostra terra que no van ser suficients". En un discurs televisat, el president ucraïnès ha retret que "els avions russos operen brutalment sobre zones residencials. Explosions terribles sobre el cel aquesta matinada a Kíev. El bombardeig d'un edifici d'apartaments. Foc. Tot això recorda el primer atac d'aquesta mena a la nostra capital, que va tenir lloc l'any 1941", ha anunciat Zelenski. Tot i que la majoria dels objectius de Rússia es dirigeixen contra instal·lacions militars d'Ucraïna, alguns míssils han aterrat a zones residencials civils. Les sirenes dels atacs aeris s'han sentit a la capital de tres milions d'habitants.

Un metge militar ucraïnès examinant el cos d'un militar amb uniforme del servei ucraïnès estirat al costat d'un vehicle després que ell i els membres d'un grup d'atacs fossin abatuts.

Zelenski també ha manifestat a Twitter una gran decepció amb el primer ministre d'Itàlia, Mario Draghi: "Avui a les 10.30, a les entrades de Txerníhiv, Hostómel i Melitopol hi ha hagut un fort combat. La gent ha mort. La pròxima vegada intentaré moure l'horari de la guerra per parlar amb Mario Draghi en un moment concret. Mentrestant, Ucraïna continua lluitant pel seu poble". Es referia així a una trucada cancel·lada per l'italià, aparentment, per un problema d'horari. A més, Ucraïna té prou motius per estar recelosa d'Itàlia perquè és un dels països que s'oposen, per ara, a l'expulsió de Rússia del sistema de pagaments internacional Swift.

El tuit de Zelenski

El president d'Ucraïna ha informat de la mort de 137 ucraïnesos durant el primer dia de l'atac rus contra el país: "Segons dades preliminars, lamentablement ja hem perdut 137 dels nostres herois, deu d'ells oficials. I 316 han resultat ferits". Zelenski ha afegit: "En les converses que he mantingut amb altres líders he entès diverses coses. La primera és que ens donen suport, i reconec cada nació que ajuda Ucraïna de manera concreta, no només amb paraules sinó ajuda concreta. Però hi ha una altra cosa: estem sols defensant la nostra nació. Qui està preparat per batre's amb nosaltres? No hi veig ningú. Qui està disposat a donar a Ucraïna una garantia d'entrar a l'OTAN? Tothom té por".

Imatges de destrucció a Kíev després de l'atac de les tropes russes.

Ucraïna no forma part de l'OTAN, de manera que no pot activar l'article 5 que obliga els estats membres a defensar un altre estat membre quan és atacat. Les tropes aliades de moment es concentren en els països de l'Europa de l'Est que sí que són membres de l'Aliança.

stats