Internacional 24/09/2022

Vitali Klitxkó: “Kíiv té búnquers, però no podem protegir tothom d’un atac nuclear”

Alcalde de Kíiv

3 min
Vitali Klitxkó: “Kíiv té búnquers, però no podem protegir tothom d’un atac nuclear”

BarcelonaVitali Klitxkó (Belovodsk, 1971) va passar dels rings –45 victòries i només dues derrotes– a la política ucraïnesa el 2005. Va ser el primer campió mundial de boxa en aconseguir un títol de doctorat. Des del 2014 es alcalde de Kíiv. Ha visitat Barcelona convidat per Ada Colau en el marc de les festes de la Mercè per signar un acord de col·laboració amb la capital catalana.

Vladímir Putin diu que no va de farol quan amenaça de fer servir armament nuclear a Ucraïna. A Kíiv s’estan preparant d’alguna manera per protegir la població?

— Una part de la ciutat des de l’època soviètica té búnquers preparats per a un atac nuclear, però no hi ha prou refugis per tothom. No podem dir que estiguem preparats, però hem calculat tots els escenaris i pensem que les paraules de Putin són només un xantatge sobre Occident. No seria lògic que ho fes, perquè deixaria de ser una guerra de Rússia contra Ucraïna i es convertiria en una guerra mundial.

El 24 de febrer, quan va començar la invasió russa, les cancelleries i els analistes occidentals calculaven que Kíiv només podria resistir unes hores o uns dies. Quina va ser la clau de l’èxit de la defensa de la capital del primer embat?

— En el primer moment vam mobilitzar molt ràpidament la defensa civil i vam repartir moltes armes entre la població. Vam preparar la ciutat per a una defensa carrer a carrer i també vam estalviar la nostra artilleria i les defenses antiaèries en lloc de llançar-ho tot de cop. El segon dia hi va haver una forta batalla a l’aeròdrom de Gostomel, on havien aterrat alguns avions militars russos. S’esperaven un passeig militar i es van trobar molta resistència dels nostres soldats i per això l’exèrcit rus va cometre tantes atrocitats a Butxa, Irpín o Borodianka contra la població civil, que mai va donar suport a la invasió. El que va passar allà mostra la cara real d’aquesta guerra, que és un genocidi: dones, criatures, adolescents, avis... civils assassinats en el que anomenen una “operació militar especial”.

Volodímir Zelenski va negar durant mesos els preparatius de la invasió russa i després va admetre que en tenia informació però no la va revelar per por d’una fugida massiva de la població. S’han comès errors al costat ucraïnès?

— Ningú creia que es produiria la invasió: la ciutadania no va rebre cap alerta i el que es va dir és que podríem fer les nostres barbacoes a la primavera. Hi ha molts interrogants sobre com van arribar les tropes russes tan lluny i tan ràpid. Però mentre duri la guerra no és el moment de buscar respostes ni de parlar d’errors.

Com a alcalde, en el seu dia a dia a què dedica els seus esforços?

— Kíiv és al centre del país i encara pateix atacs perquè continua sent un objectiu per a Rússia. Les meves prioritats són la seguretat de la població, la defensa de la ciutat en qualsevol escenari, i garantir els serveis. També treballar per aconseguir més suport per a Ucraïna: armes polítiques, financeres i bèl·liques. Mantenir la unitat al costat d’Ucraïna.

Creu que després dels retrocessos que afronta sobre el terreny amb la contraofensiva ucraïnesa a Khàrkiv i Kherson, Putin pot acceptar quedar-se només amb els territoris del Donbass que ja ocupa?

— Seria un gran error creure que Rússia en tindrà prou amb l’annexió de Donetsk i Lugansk. El 2014 tothom ens va dir que en tindrien prou amb l’annexió de Crimea i mireu què ha passat. El cas és que les tropes russes arribaran fins allà on algú els aturi. Si poden amb Ucraïna continuaran fins a Polònia i més enllà fins a ocupar una part d’Alemanya. Al Kremlin ja estan parlant de les repúbliques Bàltiques. L’objectiu de Putin és reconstruir l’imperi rus i està intentant reescriure la història d’Europa. Per això és tan important la unitat dels europeus amb Ucraïna. No ens esteu defensant a nosaltres: donant-nos suport també esteu defensant casa vostra.

Putin es prepara per enviar un milió de reservistes a Ucraïna.

— Ucraïna s’ha convertit en una qüestió de supervivència per a Putin, perquè sap que una derrota suposaria el final de la seva carrera política.

stats