Internacional 02/01/2015

L'ofensiva kurda guanya posicions a Kobane

L'Observatori Sirià de Drets Humans assegura que ja controlen el 70% de la ciutat

Efe
2 min
El fum s'eleva després d'un atac aeri de la coalició liderada pels Estats Units a la ciutat de Kobane, Síria. AFP / ARIS MESSINIS

BeirutLes forces kurdes han anunciat aquest divendres que, en les darreres hores, han recuperat el control d'una zona des d'on dominen el sector oriental de l'enclavament kurd sirià de Kobane, fronterer amb Turquia.

En un comunicat, les Unitats de Protecció del Poble -milícies kurdes sirianes- han informat que els seus efectius han "alliberat" la Biblioteca Rash i els seus voltants, que estava en mans dels jihadistes d'Estat Islàmic (EI), i el barri de Sarinca Ave, situat al sud del carrer 48, que divideix Kobane en les dues meitats occidental i oriental.

L'ofensiva de les forces kurdes va començar ahir al migdia i s'ha prolongat fins aquesta matinada, segons la nota.L'Observatori Sirià de Drets Humans ha confirmat aquestes dades, i ha afegit que les Unitats de Protecció del Poble i els "peshmerga" (efectius kurds iraquians), han bombardejat posicions dels islamistes.

Setge jihadista

Dijous, l'Observatori va assegurar que les ofensives militars kurdes dels darrers dies han aconseguit fer retrocedir l'EI, i els kurds controlen ja el 70% de la superfície de Kobane.

Ja fa més de tres mesos que Kobane està assetjada pels jihadistes de l'EI, que van arribar a controlar una part important de la ciutat kurdo siriana fins a finals d'octubre. Els seus avenços es van veure frenats per l'arribada de reforços "peshmerga", forces del Kurdistan iraquianes.

Després de l'ofensiva d'aquest dijous i divendres, les milícies kurdes tenen en el seu poder un territori que avarca des del límit meridional de la ciutat fins el barri de Sarinca Ave, a la part oriental, així com les zones del nord, que s'estenen fins la frontera amb Turquia.

El president de l'administració autònoma kurda de Kobane, Anuar Muslem, va confirmar dijous a Efe per telèfon que la major part de la localitat és a mans de les Unitats de Protecció del Poble. Malgrat tot, va remarcar que "aquesta és una batalla que es lliura al carrer, i hi ha continus avenços i retrocessos".

Mentrestant, els avions de combat de la coalició internacional liderada pels Estats Units segueixen bombardejant posicions de l'Estat Islàmic a Kobane, una ajuda que Muslem qualifica de no suficient. "Per vèncer l'EI faig una crida a la comunitat internacional perquè proporcioni armes als kurds. Les unitats de Protecció del Poble són les úniques que poden derrotar els jihadistes sobre el terreny", va afirmar.

stats