Pandèmia
Internacional 01/03/2023

L'FBI creu que el covid-19 va sortir "d'un incident de laboratori" a Wuhan

La renovada acusació reapareix en uns moments de tensió diplomàtica creixent entre Washington i Pequín

3 min
El director de l'FBI, Christopher Wray, parla durant una conferència de premsa el 26 de gener de 2023.

LondresEl director de l'FBI, Christopher Wray, ha confirmat que l'Agència Federal d'Investigació creu que la pandèmia de covid-19 probablement va ser el resultat d'un accident en un laboratori "controlat pel govern xinès", a la ciutat de Wuhan, on es van produir els primers brots a finals del 2019. L'acusació reapareix enmig d'un clima creixent de tensió entre la Xina i els Estats Units a causa de la crisi dels globus espia i la possibilitat que Pequín decideixi enviar armes a Rússia per a la guerra d'Ucraïna.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els de Wray són els primers comentaris públics sobre la investigació de l'FBI en relació amb els orígens de la pandèmia. Els ha fet durant una entrevista amb la cadena ultraconservadora Fox News, que s'ha emès als Estats Units aquest dimecres a la matinada. En concret, ha dit: "Des de fa força temps, l'FBI considera que l'origen de la pandèmia és, molt probablement, un possible incident de laboratori a Wuhan". Pequín s'hi ha tornat de seguida, i ha acusat Washington de "manipulació política". "Les conclusions a què ha arribat [l'FBI] no tenen cap credibilitat", ha declarat aquest dimecres la portaveu del ministeri d'Afers Estrangers xinès, Mao Ning.

No és la primera vegada que s'apunta aquesta teoria. Mitjans nord-americans, citant dues fonts familiaritzades amb la pandèmia, van assegurar ja el 2021 que l'FBI tenia una "confiança moderada" en la teoria de les filtracions de laboratori. Wray ha anat una mica més enllà al dir que "la Xina ha estat fent tot el possible per frustrar" els esforços per identificar la font de la pandèmia. "Això és lamentable per a tots", ha reblat.

Un dia abans de l'entrevista a Fox News, l'ambaixador dels EUA a la Xina havia demanat al règim de Xi Jinping que "sigui més honest" sobre l'origen del covid. Tot i això, l'explícita acusació de Wray s'ha fet pocs dies després que l'avaluació feta pel departament d'Energia dels Estats Units sobre l'esclat del virus indiqués una "baixa confiança" en la teoria de la filtració del laboratori. Tot plegat evidencia una divisió al govern dels Estats Units. La majoria de la comunitat d'intel·ligència encara creu que el covid-19 va sorgir de manera natural o bé que encara hi ha molt poques proves per fer un judici en un altre sentit.

"L'oficina del director d'Intel·ligència Nacional dels Estats Units va emetre un informe el 2021 en què revelava que tant el Consell Nacional d'Intel·ligència com quatre agències federals més no identificades, creien que la infecció inicial per covid-19 havia sigut "causada molt probablement per l'exposició natural a un animal infectat per aquest virus o un virus progenitor proper". Amb tot, indicaven que havien arribat a aquesta conclusió amb "poc nivell de confiança". El virus progenitor és una família de virus ARN molt antic, se sospita que té centenars de milions o milers de milions d'anys.

Una imatge del mercat de Wuhan el mes de març del 2020.

Una investigació conjunta de la Xina i l'Organització Mundial de la Salut (OMS) del 2021 va qualificar d'"extremadament improbable" la teoria de la fuita de laboratori. Tot i això, la investigació de l'OMS va ser profundament criticada i el seu director general, Tedros Adhanom, ha demanat des de llavors una nova investigació i ha assegurat que "totes les hipòtesis continuen obertes i requereixen més estudi".

Ciència i relacions internacionals

Alguns estudis suggereixen que el virus va fer el salt dels animals als humans a Wuhan, possiblement al mercat de marisc i fauna salvatge de la ciutat. El mercat és a prop d'un laboratori de virus líder al món, l'Institut de Virologia de Wuhan, que va fer investigacions sobre els coronavirus.

Segons el professor David Robertson, cap de genòmica viral i bioinformàtica de la Universitat de Glasgow, l'origen natural continua sent la teoria més versemblant. "Hi apunten les proves que s'han acumulat, el que sabem sobre la biologia del virus, les variants properes que circulen en ratpenats i les localitzacions dels primers casos humans, que fan pensar en un origen natural centrat al mercat de Huanan, a la ciutat de Wuhan ", ha afirmat.

Dilluns el portaveu del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, John Kirby, va assegurar també que el president dels Estats Units, Joe Biden, dona suport a "un esforç de tot el govern" per descobrir com es va originar el covid. "Simplement, no hi som [en el consens] encara", va dir. "Si tenim alguna cosa [certa] a punt per informar-ne el poble nord-americà i el Congrés, ho farem".

D'altra banda, un grup bipartidista de legisladors dels Estats Units ha iniciat aquesta setmana una sèrie d'audiències sobre l'amenaça "existencial" per al país que implica el Partit Comunista Xinès. La primera sessió del Comitè Selecte de la Cambra de Representants sobre la Competència Estratègica entre els Estats Units i el Partit Comunista Xinès s'ha centrat en qüestions com els drets humans i la dependència de l'economia nord-americana de les manufactures xineses.

stats