Els Estats Units alerten que la Xina preveu enviar armes a Rússia

Antony Blinken avisa Pequín que tindria conseqüències en les relacions bilaterals

ARA
2 min
El secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, a la Conferència de Seguretat de Munic.

BarcelonaLa Xina està considerant enviar armes i munició a Rússia per a la guerra a Ucraïna, segons ha assegurat el secretari d'estat dels Estats Units, Antony Blinken, que ha alertat que això suposaria "un greu problema" per a les relacions bilaterals entre Washington i Pequín. "Fins ara hem vist que [empreses xineses] proporcionen suport no letal a Rússia per fer-lo servir a Ucraïna. La nostra preocupació ara es basa en el fet que estan considerant brindar suport letal, segons la informació que tenim", ha dit el cap de la diplomàcia nord-americana en una entrevista a la cadena CBS.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els Estats Units van incloure una empresa xinesa a la ronda de sancions aprovada a finals de gener perquè l'acusa de subministrar imatges de satèl·lit de territori ucraïnès al grup de mercenaris russos Wagner. "A la Xina, no hi ha distinció entre les empreses privades i l'estat", ha afirmat Blinken, que no ha donat detalls sobre la informació que ha rebut sobre els suposats plans de Pequín. "Això provocaria un greu problema per a nosaltres i per a les nostres relacions", ha alertat, fent referència a unes relacions que ja estan tocades per la crisi diplomàtica arran del suposat globus espia xinès que els Estats Units van abatre a principis de mes.

Blinken ha afirmat que va traslladar aquesta "preocupació profunda" al seu homòleg xinès, Wang Yi, en una trobada aquest dissabte durant la Conferència de Seguretat de Munic, que s'ha clausurat aquest diumenge després de tres dies d'intervencions i reunions centrades en la guerra a Ucraïna i l'ordre internacional, en transformació per l'agressió russa.

Els aliats occidentals de Kíiv han reafirmat el seu suport incondicional: "Hem de fer més coses i més ràpidament; hem d'accelerar la nostra ajuda militar a Ucraïna. Tots els líders europeus han dit aquí que Rússia no pot guanyar la guerra, que Ucraïna ha de guanyar la guerra. Hem de passar de les paraules als fets", ha manifestat aquest diumenge el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell. Ha assenyalat que els principals reptes a curt termini són implementar les decisions que ja s'han pres, com enviar els tancs compromesos i suficient munició.

A la cimera de Munic d'aquest any no s'ha convidat cap representant de Rússia, ni tampoc de l'Iran, un dels principals aliats de Moscou. Sí que hi ha participat la Xina, que ha tornat a defensar la seva posició de suposada neutralitat. Pequín, que és un dels socis principals de Rússia, ha intentat mantenir-se entre dues aigües des que va començar la invasió russa d'Ucraïna, que no ha condemnat. Wang va afirmar que Pequín "ni s'havia quedat de braços plegats ni havia llençat combustible al foc" i continua fent una crida per a la pau i el diàleg. "Suggereixo que tothom comenci a pensar amb calma, especialment els amics d'Europa, sobre quin tipus d'esforços podem fer per aturar aquesta guerra", va dir el ministre d'Exteriors xinès.

stats