Internacional 09/07/2019

Els laboristes demanen un nou referèndum del Brexit per defensar continuar dins la UE

Corbyn exigirà al nou primer ministre que sotmeti a consulta el pla de sortida, amb acord o sense

Efe
2 min
Jeremy Corbyn, en una manifestació contra la visita de Trump el 4 de juny.

LondresEl líder del Partit Laborista britànic, Jeremy Corbyn, demanarà al nou primer ministre conservador que sotmeti a referèndum el seu acord del Brexit i ha avançat que, si es fa, la seva formació defensarà la permanència a la Unió Europea. En una carta a les bases després d'una reunió de la directiva laborista, ha deixat clar que els laboristes "farien campanya per la permanència davant d'una sortida sense acord o un pacte 'tory' que no protegeixi ni l'economia ni l'ocupació".

"Sigui qui sigui el nou primer ministre, ha de tenir la confiança de sotmetre el seu acord, o la manca d'acord, a una consulta popular", juntament amb l'opció de romandre a la UE que defensaria la seva formació, escriu Corbyn.

El nom del futur cap del govern britànic se sabrà el 23 de juliol, i serà Jeremy Hunt o el favorit Boris Johnson, segons què decideixin en unes eleccions internes els militants del governant Partit Conservador.

Aclarint la seva posició sobre el Brexit, la directiva laborista espera posar fi a les profundes divisions internes des del referèndum del 2016, quan va fer una campanya ambigua i confusa que va ser molt criticada. El partit, sumit en tensions ideològiques des de l'arribada del socialdemòcrata Corbyn, s'ha debatut durant molt de temps entre ser fidel a les seves bases, més proeuropees, o al terç dels seus votants, partidaris de sortir de la UE.

La desfeta laborista a les eleccions europees del maig i la pressió dels sindicats han acabat esperonant la direcció laborista a ser més clara. Els sindicats també van acordar que, en el cas que hi hagués unes eleccions generals abans del Brexit i guanyessin els laboristes, aquests haurien de negociar un nou pacte amb Brussel·les i sotmetre'l a consulta ciutadana.

En aquest escenari, la posició de campanya del partit i dels seus diputats dependria "del tractat negociat", segons el document consensuat per les organitzacions de treballadors afiliades al laborisme.

stats