Internacional 09/07/2019

Abans sortir de la UE que mantenir la unitat del país, diu Farage

A canvi de fer efectiu el Brexit, està disposat a què Escòcia sigui independent

Q.a.
2 min
Nigel Farage en una imatge d’arxiu, del 30 de juny, en un míting a Birmingham.

BarcelonaPràcticament coincidint amb el cinquè aniversari del referèndum d’Escòcia, que es complirà el 18 de setembre, les costures constitucionals del Regne Unit podrien tornar a veure’s sotmeses a una gran pressió. De fet, ja ho estan. La causa, el Brexit. Dijous passat ho va advertir Theresa May en el seu últim discurs com a primera ministra en terres escoceses, que va pronunciar a Sterling. I abans d’ahir, diumenge, va ser el torn del ministre per a Escòcia, David Mundell, que advertia dels riscos per a la integritat del Regne Unit si el nou primer ministre (sigui Boris Johnson, com sembla més que probable, o Jeremy Hunt) aposta a qualsevol preu pel no acord. No tothom és de la mateixa opinió, però, ni veu un risc tan imminent. Com per exemple Nigel Farage, líder del Partit del Brexit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A canvi de fer efectiu el Brexit, i fer-ho el 31 d’octubre sense més dilació, Farage està disposat a pagar el preu del trencament del Regne Unit. Ho ha assegurat a les càmeres d’ITV News, en una intervenció tan polèmica com ben rebuda a Escòcia per l’independentisme. Farage va afirmar: “El Brexit és la prioritat número 1. Ser una nació independent, que es governa per si mateixa, és la nostra absoluta prioritat. I si hi hagués parts del Regne Unit que no volguessin quedar-s’hi, seria profundament lamentable, però simplement no crec que això passi; realment, no ho crec. No veig cap possibilitat que Escòcia abandoni el Regne Unit per unir-se als Estats Units d’Europa que s’estan construint i signar un compromís per unir-se a l’euro”.

El Partit Nacional Escocès, però, ha posat en marxa el mecanisme legislatiu per tirar endavant un segon referèndum. Abans de finals d’any haurà enllestit la llei i, en funció del que passi amb el Brexit, serà el moment de decidir si passa de les amenaces als fets.

stats