Internacional 17/05/2018

El pitjor malson per a Brussel·les: acord de govern antisistema i euroescèptic a Itàlia

L'esborrany de l'acord de govern entre el M5E i la Lliga preveu la sortida de l'euro

Soraya Melguizo
3 min
El líder de l'M5E, Lucas di Maio, abandonant el Senat italià envoltat de càmeres de televisió

RomaGovern antisistema a Itàlia. El Moviment 5 Estrelles (M5E) i la Lliga Nord estan a punt de signar l'acord de govern, a l'espera de consensuar el nom del primer ministre. Aquest dimarts a la nit l'edició italiana del 'Huffington Post' publica un document en què les dues formacions inclouen algunes de les mesures que el futur govern italià podria posar en marxa, en el cas que arribin a un acord, que inclouen la sortida de la moneda única i la sol·licitud al Banc Central Europeu (BCE) de la condonació del deute italià.

Després que s'hagi publicat l'esborrany, les dues formacions s'han afanyat a desmentir que es tracti del programa que hi ha actualment sobre la taula de negociacions, i han garantit que Itàlia no abandonaria l'euro. "La versió actual no es correspon amb la publicada. Molts continguts han sigut radicalment canviats", han assegurat en una nota conjunta. El document està datat a les 9.30 hores de dilluns passat, poques hores abans que els líders de les dues formacions, Luigi Di Maio i Matteo Salvini, es reunissin separadament amb el president de la República, Sergio Mattarella, per demanar-li més temps per negociar. Però tots dos insisteixen que l'esborrany és anterior a aquesta data. El document publicat "és anacrònic i ha estat canviat en gran part", ha comentat Di Maio. "L'esborrany canvia tan ràpidament que he renunciat a llegir les actualitzacions", ha afegit.

El desmentiment no ha evitat que aquest dimecres la borsa de Milà caigués més d'un 2% i els mercats tanquessin amb la prima de risc italiana fregant els 150 punts bàsics, ja que en l'esborrany del "contracte de govern", com han batejat el programa compartit que hauran de presentar a Mattarella en els pròxims dies, s'inclouen algunes mesures econòmiques que provocarien un terratrèmol a Brussel·les.

El perdó del deute

En el document, el M5E i la Lliga sol·liciten al Banc Central Europeu la cancel·lació de 250.000 milions d'euros de deute públic. A més, asseguren que un dels objectius del futur govern serà crear "procediments tècnics i jurídics específics que permetin als estats sortir de l'euro i recuperar la sobirania monetària". Una proposta que només unes hores abans de la filtració del document, el fundador del M5E, Beppe Grillo, havia rellançat des d'una entrevista a un mitjà internacional.

La relació d'Itàlia amb els seus socis europeus i amb Brussel·les és un dels punts més crítics del programa actualment en discussió. En l'esborrany confirmen que el país transalpí mantindria els seus compromisos amb l'OTAN i els Estats Units però obren les portes a Rússia "com un soci econòmic i comercial" i advoquen per retirar-li les sancions. A més exigeixen "renegociar" els tractats amb la UE i "modificar radicalment" el pacte d'estabilitat. Unes propostes que han encès totes les alarmes a la UE.

La clau de la migració

Un altre dels aspectes més controvertits és la política migratòria que Itàlia defensaria davant Brussel·les si finalment es tanqués l'acord entre 'grillinos' i lliguistes. El document proposa "superar la convenció de Dublín, que estipula que l'asil s'ha de tramitar al primer país d'arribada, a través de la reubicació obligatòria i automàtica dels sol·licitants entre els estats membres de la UE". Un cop de porta a la política europea en aquesta matèria.

L'esborrany de l'acord mostra la intenció dels dos partits de crear un mecanisme paral·lel al consell de ministres amb capacitat per prendre decisions de caràcter vinculant i recull les propostes del futur govern respecte a qüestions internes com la llei sobre el conflicte d'interessos.

Si finalment és aprovada aquesta normativa, que va ser una de les banderes electorals del M5E, Silvio Berlusconi podria trobar-se en serioses dificultats. El magnat i ex primer ministre italià és soci en la coalició de centredreta de la Lliga i el seu pas enrere la passada setmana, retirant el veto al M5E, va evitar la convocatòria anticipada d'eleccions. Però la inesperada rehabilitació política del Cavaliere per part d'un tribunal de Milà aquest dissabte, podria complicar les negociacions per donar a la llum un nou govern. El líder de Força Itàlia ha assistit avui a la reunió del Partit Popular Europeu (PPE) a Bulgària i ha assegurat que està "molt preocupat" pel que estava succeint a Itàlia i la reacció dels mercats.

Salvini i Di Maio han confirmat que estan "a prop" de signar un programa compartit, encara que van reconèixer que no han decidit qui serà el candidat a primer ministre. Durant el cap de setmana els dos partits han de sotmetre l'eventual acord a la votació dels seus inscrits.

stats