Internacional 22/06/2017

L'Estat Islàmic fa explotar la mesquita de Mossul

Era el símbol més important de la ciutat. La Unesco s'ha oferit a restaurar-lo

Efe
2 min
La mesquita de Mosul després de ser detonada

BarcelonaL'Estat Islàmic va destruir aquest dimecres la mesquita Al-Nuri, on el líder del grup terrorista, Abu Bakr al-Baghdadi, va proclamar el califat el 29 de juny del 2014. Situada a l'oest de la ciutat de Mossul, al nord de l'Iraq, i coneguda pel seu minaret inclinat, va ser detonada quan les forces iraquianes es trobaven a poques desenes de metres de distància. La Unesco ha lamentat els fets i ha dit que està disposada a "ajudar, restaurar i rehabilitar" el patrimoni cultural del país "quan sigui possible".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Aquesta nova destrucció agreuja les ferides d'una societat afectada per una tragèdia humana sense precedents, amb tres milions de desplaçats i 6,2 milions de persones amb necessitat imminent d'ajuda humanitària", ha afirmat la directora general de la Unesco, Irina Bokova, que creu que la situació exigeix "una mobilització internacional immediata".

Els combatents de l'Estat Islàmic van posar explosius al temple, del segle XII, abans de fugir, segons han informat portaveus de les forces armades en un comunicat. El comandant de les operacions conjuntes ha qualificat la detonació de la mesquita d'"un altre crim històric".

El primer ministre iraquià, Haider al-Abadi, ha dit, mitjançant una piulada a Twitter, que la detonació de la mesquita és una "declaració oficial de la derrota" del grup terrorista. Les forces iraquianes estan avançant pel casc antic de Mossul, l'última zona que queda per alliberar.

Hores abans de la detonació de la mesquita, les forces iraquianes havien anunciat que es disposaven a entrar-hi en les pròximes hores. El comandant de les forces antiterroristes ha dit que, després de "violents combats" durant la matinada, les seves unitats es trobaven a uns metres de l'accés a la mesquita.

En un missatge distribuït per l'agència Amaq, òrgan de propaganda vinculat al jihadisme, l'Estat Islàmic va acusar la coalició internacional de destruir la mesquita en un bombardeig.

Imatge d'arxiu de la mesquita Al-Nuri, abans de ser detonada

La mesquita Al-Nuri, construïda el 1172 pel governant Nur al-Din, era el símbol més important de la ciutat de Mossul. Era coneguda a l'Iraq i als països veïns pel seu minaret, d'uns 45 metres d'altura, amb forma cilíndrica i una inclinació de diversos graus, com la torre de Pisa.

Patrimoni en perill

La Unesco va firmar el 2012 un acord amb les autoritats iranianes per restaurar el minaret i evitar que s'enfondrés, però el projecte es va abandonar quan l'Estat islàmic va conquistar la ciutat.

símbols d'identitat, resistència i pertinençala població de Mossulcadena humana per protegir-los Irina Bokova

stats