Internacional 26/02/2015

L'exèrcit ucraïnès inicia la retirada d'armament pesat de la primera línia del front

"En cas d'intents d'atacs dels separatistes pro-russos, el calendari del replegament d'armes serà corregit", matisa l'Estat Major de les Forces Armades del país en un comunicat

Efe
2 min

KíevL'Estat Major de les Forces Armades d'Ucraïna ha anunciat aquest dijous l'inici de la retirada d'armament pesat de la primera línia del front a l'est del país. "En compliment dels acords assolits a Minsk del 12 de febrer, Ucraïna comença avui a retirar peces d'artilleria de 100 mil·límetres de la línia de separació de forces", afirma en el comunicat el ministeri de defensa del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En el document s'afirma que aquesta mesura és "el primer pas per al replegament de l'armament pesat" i que es durà a terme sota la supervisió i verificació de l'Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE). "La part ucraïnesa exigeix un alto el foc total i el compliment immediat dels acords de Minsk per tots els seus signataris", afegeix el comunicat.

L'alt comandament ucraïnès ha advertit, però, que "en cas d'intents d'atacs (dels separatistes pro-russos), el calendari del replegament de l'armament pesat serà corregit" i ha subratllat que "les tropes ucraïneses estan plenament preparades per defensar el país".

Els acords de Minsk van ser signats per representants d'Ucraïna, Rússia, l'OSCE i els líders dels separatistes pro-russos de les regions de Donetsk i Lugansk. El pla d'arranjament, de tretze punts, va ser recolzat pels presidents d'Ucraïna, Petro Poroshenko; Rússia, Vladímir Putin; França, François Hollande, i la cancellera federal alemanya, Angela Merkel.

Segons els acords, després de l'alto el foc, les parts en conflicte han de retirar el seu armament pesat a almenys 50 quilòmetres de la línia de separació: per la part ucraïnesa, de les posicions que ocupaven el 12 de febrer, i per als separatistes, de les que tenien al setembre de l'any passat.

stats