Internacional 05/12/2014

L'Haia retira els càrrecs de crims contra la humanitat al president de Kènia

La fiscalia assegura que no hi ha proves que Kenyatta promogués la violència ètnica el 2007

Agències
1 min
Kenyatta, a l'esquerra, amb el seu vicepresident, en un acte aquesta setmana a Nairobi. THOMAS MUKOYA / REUTERS

AmsterdamEl fiscal de la Cort Penal Internacional ha retirat les acusacions contra el president de Kènia, Uhuru Kennyatta, de crims contra la humanitat però, ha deixat la porta oberta a reobrir el cas si es troben noves proves noves proves.

Els jutges van donar dimecres els fiscals una setmana per concretar els seus càrrecs contra Kenyatta, que va ser acusat de fomentar la violència ètnica a Kènia després de les eleccions de 2007, o retirar els càrrecs per complet, que és el que han fet.

"Les proves no són concloents fins al punt que la presumpta responsabilitat penal del senyor Kenyatta no s'ha pogut provar", explica el fiscal Fatou Bensouda en un comunicat.

La Fiscalia del TPI acusava Kenyatta d'haver orquestrat i finançat les torbes que el 2007 van protagonitzar la greu onada de violència postelectoral viscuda al país, quan ostentava el càrrec de viceprimer ministre i titular de Finances.

En aquests altercats van morir unes 1.300 persones, i més de 600.000 es van veure obligades a deixar les seves llars.

Kenyatta i el seu vicepresident, William Ruto (sobre qui pesen càrrecs similars), van ser elegits en els comicis de març de 2013, que, a diferència dels que van tenir lloc a finals de 2007, es van desenvolupar en general de forma pacífica.

Amb la victòria de Kenyatta, Kènia es va convertir en el primer país que ha triat com a cap d'Estat a un candidat processat per la CPI i en el segon país, després del Sudan, dirigit per un president en actiu que afronta un judici d'aquesta cort amb seu a la ciutat holandesa.

stats