Internacional 12/12/2014

L'Haia atura les investigacions sobre els crims de Darfur per la falta de suport internacional

La fiscalia critica la passivitat per jutjar els responsables del genocidi sudanès

Efe
2 min

Nova YorkLa fiscal general del Tribunal Penal Internacional de l'Haia (CPI), Fatou Bensouda, ha anunciat que ha decidit paralitzar les seves investigacions a la regió sudanesa de Darfur davant la falta de suport internacional per portar els suposats responsables de crims davant la justícia.

Bensouda ha donat a conèixer la seva decisió en una compareixença davant el Consell de Seguretat de l'ONU, a qui ha criticat per la seva inacció davant aquests casos.

La CPI va iniciar la seva investigació sobre Darfur el 2005 a petició del mateix Consell de Seguretat, que va haver de donar a la Cort capacitat per investigar els crims comesos a la zona, ja que el Sudan mai va acceptar la seva jurisdicció.

Des de llavors, la fiscalia del tribunal amb seu a l'Haia ha presentat càrrecs contra diversos dirigents, inclòs el president del Sudan, Omar Hassan al-Baixir, però cap d'ells ha sigut jutjat per la neteja ètnica de milers de persones i el desplaçament forçat de diversos milions d'habitants de la regió.

"Cada vegada se'm fa més difícil comparèixer davant de vostès quan tot el que faig és repetir el que he dit una vegada i una altra", ha lamentat avui la fiscal, que ha assegurat que el Consell de Seguretat ha d'assumir un nou enfocament pel que fa als crims comesos en aquest país.

"Ens trobem davant d'un bloqueig que només pot animar els criminals a continuar amb la seva brutalitat", ha afegit.

A l'espera que la comunitat internacional prengui mesures, la fiscalia paralitzarà les seves investigacions a Darfur i dedicarà el personal i els recursos a altres casos urgents, ha explicat.

Segons Bensouda, la situació a Darfur no deixa d'empitjorar, com mostra la suposada recent violació d'unes 200 dones a la localitat de Tabet, un episodi que ha enfrontat al govern sudanès i l'ONU, després que l'organització acusés les autoritats d'obstruir la investigació.

El conflicte de Darfur va arrencar el 2003 per una lluita entre tribus àrabs i negres, que ha provocat l'èxode de 2 milions de persones i la mort de 40.000, segons diverses fonts.

stats