França
Internacional 13/04/2023

Què li passa a Macron? Acorralat a França i criticat a Europa

El president de la República viu moments difícils per la reforma de les pensions i la polèmica sobre Taiwan

3 min
Emmanuel Macron durant la seva recent visita a Pequín.

ParísEmmanuel Macron està en hores baixes. El president de França acumula contratemps i polèmiques a casa seva i en l’escena internacional en una setmana clau per al seu futur polític. La reforma de les pensions, molt contestada pels ciutadans i els sindicats, ha enfonsat la seva popularitat a França. I quan l’inquilí de l’Elisi ha intentat centrar-se en la política exterior per recuperar la imatge i intentar aparentar normalitat, ha trepitjat un terreny minat, el de Taiwan, afeblint la seva imatge en un escenari -el de la política internacional- que habitualment domina. A França, Macron està acorralat per les protestes. A fora, les seves declaracions sobre Taiwan i els vincles amb Pequín han estat molt criticades des d’Europa i des dels Estats Units. El president, entestat a girar full a una reforma que està monopolitzant la vida política francesa des de fa mesos, no acaba de trobar la sortida. 

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Milers de persones han tornat a sortir al carrer aquest dijous a França en una nova jornada de vaga general contra la reforma de les pensions, que allarga la jubilació fins als 64 anys. Després de protestes històriques al març amb més d’un milió de persones, ara les manifestacions són cada vegada menys multitudinàries, però continuen aplegant milers de persones i s'acaben amb aldarulls i enfrontaments entre la policia i grups radicals.

Els sindicats es resisteixen a abandonar la batalla i prometen més jornades de mobilització fins que el govern retiri la reforma. Ara per ara, Macron ignora les protestes i no ha fet cap gest per calmar l'ànim.

La reforma de les pensions viurà un capítol decisiu aquest divendres, dia en què el Consell Constitucional francès emetrà el veredicte sobre el text, ja aprovat pel govern. Si l’òrgan valida la constitucionalitat de la reforma, Macron podrà respirar una mica més tranquil, però hi ha la possibilitat que el Consell esmeni la reforma o -menys probable- la invalidi sencera. En aquest cas, la pressió sobre el president per negociar canvis amb els sindicats augmentaria. El president encara estaria més acorralat. De fet, ja ha anunciat que quan se sàpiga la decisió del Consell, sigui quina sigui, es reunirà amb els sindicats amb “esperit de concòrdia”. 

Referèndum popular

L’òrgan també ha de decidir si accepta que tiri endavant el referèndum popular sobre la reforma, una possibilitat que preveu la Constitució francesa. Si l’accepta, una de les mesures que podria decidir és la suspensió temporal de l'aplicació de la reforma de les pensions. Seria una petita victòria per als sindicats i els partits que s’oposen a l’allargament de l’edat de jubilació. I un nou revés per al president, que veuria frustrada la voluntat de tancar la qüestió de les pensions i se li complicaria -encara més- el mandat.

Tot i les protestes al carrer, el president ha mantingut una intensa agenda internacional els últims dies que l'ha portat primer a la Xina i després als Països Baixos. És difícil saber si ha estat un error de càlcul o un intent de desviar l'atenció dels seus problemes interns, però Emmanuel Macron ha irritat alguns dels seus socis europeus amb unes controvertides declaracions sobre Taiwan: va demanar als europeus no ser "seguidistes" de la política dels Estats Units en relació amb l'illa i va defensar una "autonomia estratègica europea". El cap d'estat francès donava a entendre que Washington és el responsable de l'escalada de tensió que s'ha viscut els últims dies, amb unes maniobres militars intimidatòries de la Xina al voltant de Taiwan.

Aquest dimecres, el president de França va matisar que París defensa -igual que Europa- un statu quo a Taiwan i "la política d'una sola Xina", així com la recerca d'un "reglament pacífic" que eviti una escalada, però es va negar a fer cap rectificació i va assegurar que "assumeix" les seves declaracions sobre l'illa.

stats