AMÈRICA
Internacional 08/09/2017

L’‘Irma’ arriba a Cuba

L’huracà manté la màxima categoria i deixa un rastre devastador al seu pas per les illes del Carib, amb almenys 14 morts

Santi Pinyol
4 min
L’‘Irma’ arriba a Cuba

L’havanaL’huracà Irma avança devastador pel Carib, on de moment ha deixat un balanç de 14 víctimes mortals, centenars d'edificis destruïts, milers de persones evacuades i greus inundacions per les pluges torrencials. Aquesta matinada de divendres ha arribat a la part oriental de Cuba, on els vents de més de 300 quilòmetres per hora s'han deixat sentir a la zona de Guantánamo i Santiago de Cuba, així com a tota la zona costanera del nord de l’illa i fins a 95 quilòmetres de l’ull de la tempesta. L’ Irma manté la categoria 5 -la màxima dins l’escala Saffir-Simpson- i no està previst que redueixi la seva intensitat fins que arribi a l’estat de Florida, on impactarà de ple i ja s’han començat a desplaçar la població dels illots i del sud de la península.

Destrucció al Carib

Amb una àrea similar a l’Equador, l’ Irma és l’huracà més gran que s’ha format a l’Atlàntic des que hi ha dades i trigarà a debilitar-se, perquè s’alimenta de l’aigua calenta del mar del Carib i no tocarà terra fins d’aquí tres dies. La part positiva és que el fenomen meteorològic es mou relativament de pressa, amb una velocitat de 27 quilòmetres per hora, i els vents i les pluges marxen abans.

Al seu pas per les Petites Antilles, Puerto Rico i la República Dominicana, l’ Irma ja ha deixat 14 morts -a l’espera que la xifra augmenti- i un rastre de destrucció sense precedents. A Puerto Rico més d’un milió de persones s’han quedat sense llum, i a Barbuda (que té 1.700 habitants) el 95% dels edificis de l’illa han patit danys. L’huracà ha deixat el territori “gairebé inhabitable i inundat”, en paraules del seu primer ministre.

Un hotel de l'illa de Sant Martí, a les Antilles, durant i després del pas de l''Irma'.

Vuit dels morts s’han produït a la part francesa de l’illa de Saint-Martin, on tots els edificis han patit afectacions, inclosa la pista de l’aeroport de l’illa, el tercer més transitat del Carib. Encara s’han de veure els efectes concrets sobre la República Dominicana -on havia causat danys materials severs- i Haití. Els dos països van activar l’alerta roja per limitar els danys però hi ha una gran diferència a l’hora d’aplicar les mesures.

Cotxes que s'ha emportat a corrent a l'illa de Sant Martí, a les Antilles.

Mentre que la República Dominicana va activar un pla per evacuar fins a 900.000 persones i els complexos hotelers tenen un protocol d’actuació, a Haití la prevenció va consistir a evacuar la gent de les zones de més risc, però segons altres mitjans bona part de la població no era conscient del que passaria. Malgrat tot, si la trajectòria de l’huracà es manté, aquest país empobrit hauria evitat les pitjors conseqüències de l’ Irma. Fa menys d’un any, l’huracà Matthew, de categoria 3, va provocar 573 morts i el rebrot del còlera a les zones afectades.

Un veí de la localitat de Villa Vásquez, a la República Dominicana, amb motocicleta per un dels carrers inundats.

La Defensa Civil de Cuba, una lenta però efectiva maquinària formada per veïns i cossos de seguretat que s’encarrega de la prevenció i la mobilització de població quan hi ha desastres naturals, va activar ahir la fase d’alarma ciclònica a la meitat oriental de l’illa. Es tracta de la tercera de les quatre fases que s’activen a Cuba quan s’acosta un huracà i que inclou el desplaçament de la població de les zones afectades amb el principi d’evitar la pèrdua de vides humanes. Precisament, Cuba no va registrar cap víctima mortal amb l’huracà Matthew, a diferència dels països del Carib i els EUA.

Aquest enorme sistema de defensa va des de la direcció nacional del país fins als veïns de cada municipi. El 90% dels seus membres són civils que durant la resta de l’any tenen altres professions, però quan s’aproxima un huracà tenen a la seva disposició una gran quantitat de recursos, com els autobusos de les empreses estatals per poder desplaçar la població sense cues de vehicles. Això sumat al fet que la població ja té una cultura per fer front a aquest tipus de fenòmens, i que tothom segueix disciplinadament les instruccions dels mitjans de comunicació, que pràcticament no parlen d’altra cosa, fa que es percebi una capacitat organitzativa del poble cubà impossible de veure en qualsevol altre moment de l’any.

També es mobilitzen els responsables de les empreses estatals amb l’objectiu de preservar materials i actius, com maquinària i instal·lacions, que es podrien veure afectats per l’huracà. El clima i la situació que es vivia ahir a l’Havana i a la resta del país feia impensable que a les pròximes hores el cel quedés tapat per una pluja i un vent que durarà dies fins que l’anomenat “monstre” tombi cap a Florida.

Després, els Estats Units

Malgrat que l’ Irma no arribarà a Florida fins d’aquí un parell o tres de dies, la població del sud de la península està sent desplaçada, i la gent, que corre als supermercats a la recerca de reserves de menjar i d’aigua potable, estan deixant els establiments pràcticament buits. La Mayra, una cubana que viu a Miami, assegurava per correu electrònic que els nord-americans exageren, però que per culpa dels efectes de Harvey a Texas hi ha un problema de falta de combustible en algunes benzineres que pot dificultar el desplaçament de la població.

stats