REGNE UNIT
Internacional 18/08/2019

Londres firma la revocació de les lleis de la UE

El govern Johnson preveu mesos de caos als ports i falta d’aliments en cas d’un Brexit dur

Quim Aranda
3 min
Steve Barclay firmant l’ordre de revocació de la legislació comunitària.

LondresLa guerra psicològica entorn del Brexit s’accentua. Aquest diumenge, el ministre britànic per a la sortida de la Unió Europea, Steve Barclay, ha firmat l’ordre que revoca tota la legislació comunitària i que, per tant, en teoria permet que qualsevol llei de la Unió es deixi d’aplicar en territori britànic després del 31 d’octubre, fins ara data oficial per al Brexit. Però tot i que Barclay va anunciar la novetat a so de bombo i platerets, el canvi només és una operació de maquillatge i propaganda. Una més.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A la pràctica, el que implica la nova ordre és que a partir d’aquell moment, i per evitar buits legals de qualsevol mena, es garanteix que tot el cos legislatiu comunitari -més de 12.000 lleis, i les noves que es poguessin aprovar els propers mesos- quedarà incorporat al del Regne Unit: és a dir, s’adopta el que ja hi ha perquè és impossible fer lleis britàniques ad hoc en temps rècord.

Amb tot, en el moment de la firma Barclay ha destacat que es tracta d’enviar un "clar senyal a la gent d’aquest país: no hi haurà marxa enrere". Experts en legislació internacional, però, consideren que si el 31 d’octubre, per la raó que sigui, el Regne Unit no surt de la UE, les lleis comunitàries continuaran sent les oficials britàniques i l’ordre firmada aquest diumenge per Barclay seria paper mullat.

Filtració de les conseqüències

En paral·lel a la difusió de la fotografia del ministre en el moment de la firma, en una tosca imitació de la de Theresa May quan va invocar la demanda de sortida de la UE, el març del 2017, el diari The Sunday Times publicava també aquest diumenge la filtració d’un informe del govern en què s’alerta de les greus conseqüències d’un divorci de la Unió sense acord.

Caos als ports durant un mínim de tres mesos, escassetat d’aliments frescos, manca de combustible i de medicines bàsiques, reinstauració d’una frontera dura entre la República d’Irlanda i Irlanda del Nord i un augment de preus generalitzat serien algunes de les conseqüències més previsibles, i no necessàriament les pitjors.

L’home encarregat de les preparacions per a un Brexit sense acord, el ministre sense cartera Michael Gove, ha hagut de sortir a correcuita a donar-ne explicacions. Gove ha assegurat que es tracta d’un "document antic" i que les preparacions per a un trencament a la valenta s’han accentuat des que el nou primer ministre, Boris Johnson, va assumir el càrrec a finals de juliol.

Downing Street ha reaccionat dient que la filtració ha estat feta per un membre de l’anterior executiu amb la intenció d’"influir" en les negociacions que s’haurien d’establir amb la UE.

Aquest cap de setmana Johnson debuta en l’escena internacional en la cimera del G-7 de Biarritz, que tindrà lloc a la ciutat atlàntica francesa del 24 al 26 d'agost.

Abans, però, dimecres i dijous, respectivament, mantindrà les primeres trobades bilaterals amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Emmanuel Macron. Johnson els advertirà que la UE ha de renegociar el pacte establert per Theresa May i que, encara que no ho faci, el 31 d'octubre hi haurà Brexit. Tot i l'amenaça, però, diferents informacions de la premsa britànica d'aquest mateix dilluns indiquen que Downing Street està greixant la maquinària electoral davant el més que previsible avançament electoral.

stats