Macron va rebutjar fer-se una PCR a Rússia per por que el Kremlin tingués mostres del seu ADN

Com a conseqüència, Moscou va incrementar les mesures de seguretat, entre elles la taula llarga

3 min
El president rus, Vladímir Putin, i el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, durant la reunió d'aquest dilluns.

BarcelonaHi ha una imatge de la visita d'Emmanuel Macron a Vladímir Putin dilluns a Moscou que es va fer viral: els dos líders van mantenir una reunió asseguts un a cada punta d'una taula immensa, llarguíssima. No era el primer cop que es feia servir aquesta taula blanca de quatre metres: recentment, Putin hi havia fet seure -també a la punta contrària a la seva- Viktor Orbán. El motiu de tanta distància forma part, evidentment, dels escrupolosos protocols del Kremlin contra el covid-19, però en el cas del president francès sembla que hi ha alguna cosa més. Segons l'agència Reuters, que cita diverses fonts de l'entorn de Macron, el mandatari va rebutjar fer-se una prova PCR abans de la trobada, tal com se li demanava des del Kremlin. La raó, segons les mateixes fonts, era la por de Macron que les autoritats russes tinguessin accés a mostres del seu ADN.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Sabíem molt bé que això [negar-se a fer-se la PCR] significava que no hi hauria cap encaixada de mans i que s'haurien d'asseure en aquella taula llarga. Però no podíem acceptar que posessin les mans a l'ADN del president", diu una de les fonts consultades per Reuters. El fet de no accedir a fer-se la prova implicava incrementar les mesures de seguretat i, per tant, la distància social entre els dos líders.

Segons les mateixes fonts, Macron sí que va fer-se una PCR abans de marxar de França, i una prova d'antígens un cop va arribar a Rússia, però va ser el seu propi metge l'encarregat de proporcionar-l'hi. "Els russos van insistir que calia fer-ho perquè a Putin se l'ha de mantenir en una bombolla sanitària estricta", apuntava una altra font.

Arran de la notícia, fonts de l'Elisi han comentat en declaracions en off que "les condicions de protocol que permetien una reunió entre els dos caps d'estat amb menys distància (contacte amb encaixada de mans i taula més petita) imposaven un protocol sanitari que no ens semblava acceptable ni compatible amb les limitacions de la nostra agenda".

Putin i la bombolla anticovid

La dimensió de la taula havia suscitat una onada de comentaris, tant als mitjans de comunicació com a les xarxes socials. Molts ho interpretaven com un símbol del moment de tensió que viuen les relacions entre Rússia i Occident per la suposada amenaça russa a Ucraïna. Macron, una de les veus que més es fa escoltar dins de la UE i que ara ostenta la presidència europea, va visitar dilluns Moscou amb l'objectiu de rebaixar les tensions amb el Kremlin i convertir-se en una mena de mediador del conflicte. "S'ha d'evitar la guerra", li va dir el francès al mandatari rus. L'endemà, dimarts, Macron va visitar Kíev i va reunir-se amb les autoritats ucraïneses.

D'altra banda, els estrictes protocols sanitaris que envolten Vladímir Putin des de la irrupció del covid-19 eren de sobres coneguts. Especialment durant els primers mesos de pandèmia, l'home fort del Kremlin es va bunqueritzar per reduir al màxim les possibilitats de contagiar-se fins al punt que va construir al seu voltant una bombolla en què molt pocs podien penetrar. No només va desaparèixer del carrer i va prioritzar les trobades digitals, a través de pantalles, també va fer-se instal·lar túnels desinfectants a l'entrada de la seva residència als afores de Moscou i aquells que hi entraven eren ruixats amb vapors desinfectants. Abans, a més, havien hagut de superar una quarantena de dues setmanes i diverses PCR amb resultat negatiu.

stats