Malestar a Alemanya per la lentitud en la vacunació

El país té més d'un milió de dosis d'AstraZeneca pendents d'administrar

3 min
Un home rep la vacuna contra el covid-19 en un centre de vacunació de Berlín, aquest dilluns

SabadellAcostumada a rebre elogis per la seva eficiència i bona gestió, Alemanya es troba ara en una situació insòlita en la seva lluita contra el covid-19. El país germànic veu amb impotència com a Israel gairebé el 60% de la població ja ha rebut com a mínim una dosi de la vacuna contra el coronavirus, al Regne Unit el 33% i als Estats Units el 18%; i, en canvi, només el 6,4% dels alemanys s'han vacunat. Hi ha diverses causes que expliquen aquest desequilibri i, malgrat que no totes són atribuïbles al govern que presideix Angela Merkel, els últims dies s'han multiplicat les crítiques contra la gestió que Berlín està fent d'aquesta situació.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Una portada del diari Bild de fa dues setmanes resumia el sentiment que comparteixen molts alemanys: "Estimats britànics, us envegem", deia el rotatiu més llegit del país davant el gran avantatge que el Regne Unit tenia sobre Alemanya en nombre de vacunes administrades. En aquell moment hi havia 17,6 milions de britànics vacunats, per només 3,3 milions d'alemanys. Però, de fet, es tracta d'una portada que s'hauria pogut publicar en qualsevol país de la Unió Europea, ja que la situació d'Alemanya no és gaire diferent de la que hi ha a la resta d'estats de la UE: el retard en l'inici de la campanya de vacunació (que als Vint-i-set va començar dues setmanes més tard que al Regne Unit) i, sobretot, l'escassetat de vacunes amb què s'han trobat els països membres de la Unió ajuden a explicar per què Alemanya no es troba entre els països amb més població immunitzada.

Ara bé, no tota la culpa és de la qüestionada gestió centralitzada de Brussel·les. Dins de la UE també hi ha diferències entre països, i Alemanya no en surt especialment ben parada: el seu 6,4% de població vacunada queda molt lluny del 14,7% de Malta (el país amb la taxa més alta de la Unió), i també se situa per sota del 9,3% de Dinamarca, el 8% de Lituània o el 7,1% d'Espanya, per posar només alguns exemples. En canvi, Alemanya sí que supera països com França (5,7%) o Bèlgica (5,3%). Això sí, els 5,3 milions d'alemanys que ja han rebut com a mínim una dosi de la vacuna superen de llarg les xifres de qualsevol altre país de la UE.

Dosis sense utilitzar

El portal que s'ha dissenyat perquè les persones que reuneixen els requisits puguin demanar hora per vacunar-se (i que utilitzen només cinc dels setze estats federats) ha rebut crítiques per la dificultat del procés, especialment si es té en compte que l'han de fer servir, principalment, majors de 80 anys. L'altre gran problema és la poca confiança que els alemanys han demostrat cap a la vacuna d'AstraZeneca, que fins i tot ha provocat que en molts casos persones que tenien cita per posar-se-la no s'hi hagin presentat. La conseqüència és que dels més de dos milions de dosis d'aquesta vacuna que Alemanya ha rebut fins ara, se n'han administrat menys de la meitat. És un problema que es repeteix a França, on fins diumenge s'havien inoculat 715.000 dosis d'AstraZeneca de les 1.641.000 disponibles al país.

Davant d'aquesta situació, les autoritats alemanyes han adoptat mesures com ara aprovar l'ús d'aquesta vacuna també per als més grans de 65 anys o permetre que, a partir del mes que ve, els metges puguin vacunar a les seves consultes personals, en comptes de centralitzar el procés als grans centres de vacunació habilitats arreu del país, que amenacen amb col·lapsar-se si finalment s'incrementa el ritme de vacunació. Però algunes veus, com el president de Baviera (i possible candidat de la CDU a la cancelleria a les eleccions d'aquest setembre), Markus Söder, han demanat que es vagi encara un pas més enllà: "Ens hem d'afanyar, cada dia compta. No pot ser que d'una banda hi hagi massa poques vacunes disponibles i de l'altra la d'AstraZeneca no s'estigui administrant en grans quantitats. No es pot llençar cap dosi. Abans que es quedin tirades, vacunem tothom qui vulgui!", va demanar en declaracions al diari Bild am Sonntag.

La CDU aparta dos diputats que van cobrar comissions de fabricants de mascaretes

La CDU, el partit d'Angela Merkel, ha expulsat aquest cap de setmana dos dels seus diputats al Bundestag perquè suposadament havien cobrat comissions per afavorir determinades empreses de mascaretes davant de les administracions públiques. Un dels afectats és Georg Nüßlein, que ocupava el càrrec de vicepresident del grup parlamentari i que, segons va destapar el setmanari Der Spiegel, hauria cobrat 660.000 euros en comissions il·legals. Nüßlein va abandonar aquest dilluns la CSU (el partit bavarès associat a la CDU), però de moment manté el seu escó, ara com a diputat no adscrit.

Per la seva banda, Nikolas Löbel ha reconegut que s'havia embutxacat 250.000 euros gràcies a aquestes comissions i, a més d'abandonar el partit, ha deixat també el Parlament. "Ser membre del Bundestag és un gran honor i una obligació moral especial. Amb la meva actuació ho he violat i per això vull disculpar-me davant de tots els ciutadans d'aquest país", ha dit Löbel en un comunicat.

"Qui s'enriqueix personalment no és un representant del poble i ha d'abandonar el Parlament com més aviat millor", ha afirmat el president de la CDU, Armin Laschet. El secretari general del partit, Paul Ziemiak, ha qualificat l'actitud dels diputats de "profundament immoral", ha demanat que els fets s'investiguin judicialment i ha lamentat que "alguns desacrediten tota la CDU i la dura feina de tots els parlamentaris del Bundestag i del govern". L'escàndol pot tenir conseqüències importants per al partit, ja que s'ha destapat pocs dies abans de les eleccions als Parlaments regionals de Baden-Württemberg (l'estat on havia estat escollit Löbel) i de Renània-Palatinat, que se celebraran aquest diumenge.

stats