Mariúpol s'enfronta ara a un brot de còlera

Els cadàvers en descomposició, la calor i la manca d'aigua potable han propagat malalties infeccioses, segons l'alcalde

ARA
3 min
Efectes dels bombardejos a un carrer de Mariúpol

BarcelonaL’acumulació de cadàvers als carrers de Mariúpol, les elevades temperatures de la primavera avançada i la destrucció de la xarxa d’aigua potable han provocat un brot de còlera a la ciutat portuària del sud d’Ucraïna ocupada per l’exèrcit rus.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’alcalde, Vadim Boitxenko, que s’ha refugiat fora de la ciutat en territori ucraïnès, alertava aquest divendres que els pous d’aigua s’han contaminat amb els cadàvers abandonats al carrer després de setmanes de setge i bombardejos de l’exèrcit rus. “Hi ha un brot de còlera i disenteria. Lamentablement, els nostres metges ho han constatat: després que la guerra s’hagi endut més de 20.000 veïns, ara les infeccions en mataran molts més”, ha dit a la televisió estatal. Boitxenko s’ha referit al còlera, la disenteria i altres malalties infeccioses, que es transmeten a través de l’aigua contaminada.

“Les tropes russes no han retirat els cossos de tots els morts als bombardejos i molts continuen sota les runes. Tampoc funciona la recollida de brossa des del febrer”, ha afegit l’alcalde. Les elevades temperatures i les pluges, que han remogut les precàries fosses on la gent havia enterrat els seus familiars i veïns morts en els atacs russos empitjoren la situació. Tot això en una ciutat on no funcionen ni el subministrament d’aigua potable ni la xarxa de clavegueram.

“Els líquids acaben fluint cap als rius i els pous, les úniques fonts d’aigua per a la gent. Els ocupants han portat aigua potable, però no suficient, i la gent ha de beure aigua contaminada, que ja s’ha escampat per tota la ciutat”, ha denunciat Boitxenko. L’alcalde ha explicat que “és una infecció que es propaga molt de pressa i no hi ha mitjans per aturar-la: ni metges, ni hospitals, perquè estan morts i destruïts”.

Confinats

Les autoritats ucraïneses han anunciat que faran proves del còlera a tothom que surti de Mariúpol. Segons l’alcalde, les tropes russes han confinat els 100.000 residents que continuen a la ciutat (que abans de la invasió russa tenia una població de 430.000 persones). L’alcalde ha qualificat de “gueto medieval” l’estat en què ha quedat Mariúpol i ha tornat a reclamar a l’ONU i la Creu Roja que organitzin un corredor humanitari per evacuar la gent que hi continua atrapada.

Segons un altre assessor municipal, Petró Andruixenko, les forces ocupants russes ja han començat a “tancar en secret la ciutat” davant la imminència del brot. Però no és l’únic que ha aixecat la veu d’alarma: l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ja va alertar el mes passat del risc d’un brot de còlera a Mariúpol. I el ministeri de Defensa britànic, en el seu informe d’intel·ligència diari, també ha advertit aquest divendres que s’han detectat casos aïllats de còlera a la ciutat des del maig i que els serveis sanitaris estan “a prop del col·lapse”, mentre que les autoritats d’ocupació russes tenen dificultats per garantir els serveis bàsics.

Mariúpol -una ciutat costanera que abans de la invasió russa floria a la costa del mar d’Azov, dins el Donbass sota control ucraïnès- va caure en mans de les tropes russes el 18 de maig, després de setmanes d’intensos bombardejos i un setge que van aconseguir acabar amb l’última bossa de resistència a la planta siderúrgica d’Azovstal.

stats