BIELORÚSSIA
Internacional 10/08/2020

Almenys un mort, múltiples ferits i 3.000 detinguts a Bielorússia després del triomf de Lukaixenko

Ho ha denunciat la plataforma pels drets humans Viasna, mentre que la UE condemna la violència

Ara
4 min
Almenys un mort, múltiples ferits i 3.000 detinguts a Bielorússia després del triomf de Lukaixenko

BarcelonaDesprés d'una jornada electoral aquest diumenge a Bielorússia en què el president Aleksandr Lukaixenko va sortir victoriós amb el 80% dels vots, les protestes i els aldarulls es van succeir entre aquesta nit i aquesta matinada i han deixat, almenys, un mort entre els manifestants i múltiples ferits. Així ho ha denunciat la plataforma que vetlla per la defensa dels drets humans al país, Viasna, que denuncia -tal com recullen les imatges de la premsa present- com un manifestant va ser atropellat per un camió de la policia després que el vehicle fos conduït cap a una multitud de persones que estaven protestant.

Un manifestant l'instant abans de ser atropellat per un camió policial

Aquesta organització també ha denunciat la violència excessiva dels cossos de seguretat, amb el llançament de gasos lacrimògens, pilotes de goma i canons d'aigua contra els manifestants a Minsk. Diverses persones han hagut de ser hospitalitzades i la xifra de detinguts és de gairebé 3.000.

En declaracions a l'agència de notícies TASS, la secretària de premsa del ministeri de l'Interior del país, Olga Txemodanova, ha negat que s'hagi produït cap víctima en les manifestacions d'aquesta matinada. Txemodanova sí que ha confirmat que gairebé 3.000 persones han sigut detingudes a tot el país per "participar en esdeveniments massius no autoritzats". Al voltant de 1.000 d'aquestes detencions s'han produït a Minsk, la capital, mentre que més de 2.000 han sigut en altres indrets del país, segons aquest càrrec públic, que ha afirmat que hi va haver 33 punts de protesta diferents.

La policia agredint un manifestant a Minsk

Malgrat les esfereïdores imatges que corren per les xarxes socials de la repressió de les forces de seguretat cap als manifestants i les denúncies de l'ONG Viasna, Txemadonova ha afirmat que "no es va utilitzar cap arma militar contra els infractors" i que no hi va haver "cap baixa". La secretària de premsa del ministeri de l'Interior també ha afirmat que 39 agents de les forces de seguretat van ser ferits durant les protestes, així com una cinquantena de civils.

La principal candidata de l'oposició rebutja els resultats

La principal candidata de l'oposició bielorussa, Svetlana Tsikhanovskaia, ha rebutjat els resultats oficials publicats aquest dilluns i ha advocat per un "canvi pacífic" després de l'"inacceptable" violència de la nit electoral. Tsikhanovskaia ha qüestionat el recompte oficial, que dona el triomf amb un 80,23% dels vots a Lukaixenko, mentre que ella s'ha quedat amb un 9,9%. Això ha afirmat a la pregunta sobre si reconeix el recompte oficial: "Per descomptat que no, les dades que nosaltres tenim no coincideixen amb els resultats anunciats".

Tres dones que aspiren a derrocar “l’últim dictador d’Europa”

L'opositora ha carregat contra les autoritats per "intentar mantenir les seves posicions per la força", i, considerant-se guanyadora dels comicis, ha subratllat que ella es manté ferma en la seva idea d'un "canvi pacífic" al país. "Les autoritats han de pensar ara com transferir el poder de manera pacífica perquè fins ara només han seguit un camí, el de la violència contra els bielorussos pacífics", ha afirmat. Tsikhanovskaia ha demanat tant "als que vesteixen d'uniforme" com a la "població civil" que no es repeteixin les escenes de violència.

La UE condemna la violència i reclama un recompte just

Aquest dilluns, la Unió Europea ha condemnat la violència policial registrada al país. En un comunicat, l'Alt Representant de la UE per a Política Exterior, Josep Borrell, ha qualificat de "desproporcionada i inacceptable" la repressió de les manifestacions pacífiques i ha expressat la seva ferma condemna de la repressió policial. "Condemnem la violència i demanem l'immediat alliberament dels detinguts durant la nit d'ahir. Les autoritats bielorusses han d'assegurar el respecte al dret de reunió pacífica", ha sostingut el cap de la diplomàcia comunitària.

Sobre les acusacions de frau electoral, Borrell ha insistit que els comicis presidencials van comptar amb una mobilització "sense precedents" i ara el poble bielorús espera que l'escrutini sigui "precís". "És essencial que la Comissió Electoral Central proclami uns resultats que reflecteixin l'elecció del poble bielorús", ha assenyalat. La UE ha subratllat que seguirà de prop la situació a Bielorússia i avaluarà la resposta que Minks doni davant el desenvolupament dels esdeveniments. Alemanya, Polònia, Lituània i Bèlgica també han condemnat la violència policial a Bielorússia.

Clima de tensió al país

Les protestes al país venen de lluny. Amb una població ja enfadada per la situació econòmica, la gestió nefasta de la pandèmia –Lukaixenko ha sigut un dels grans negacionistes dels perills del covid-19– i la repressió habitual, els últims mesos estaven sent calents a Bielorússia, i el dia dels comicis no podia ser una excepció. De fet, les mobilitzacions que s’han viscut durant aquests mesos són les més fortes que hi ha hagut en aquesta antiga república soviètica de gairebé nou milions i mig d’habitants des de la caiguda de l’URSS. Les acusacions de frau electoral en les eleccions d'aquest diumenge poden haver sigut la gota que ha fet vessar el got de la paciència.

stats