Internacional 25/12/2018

Mor un nen immigrant arrestat amb la seva família per haver entrat irregularment als EUA

El nen estava sota custòdia de la guàrdia fronterera. És el segon nen guatemalenc que mor en circumstàncies semblants

Efe
2 min
El taüt amb una imatge de la nena guatemalenca de set anys que va morir fa tres setmanes quan es trobava sota custòdia de la guàrdia fronterera dels EUA

WashingtonUn nen immigrant originari de Guatemala que estava sota custòdia del govern dels Estats Units ha mort aquest dimarts en un hospital de l'estat de Nou Mèxic després d'haver travessat irregularment la frontera amb Mèxic amb la seva família. El nen, de vuit anys, ha mort passada la mitjanit del dia de Nadal per causes que encara es desconeixen. A principis de mes, una nena de set anys, també de Guatemala, va morir sota custòdia de les autoritats migratòries dels Estats Units, suposadament per deshidratació, després d'haver travessat il·legalment la frontera a través d'una zona desèrtica de l'estat de Nou Mèxic. Es dona la circumstància que la nena ha rebut sepultura justament aquest dimarts.

Segons l'Oficina de Duanes i Protecció Fronterera dels EUA, el nen va començar a mostrar signes d'"una possible malaltia" dilluns mentre estava sota custòdia dels agents fronterers. Un dels agents va observar que el nen no es trobava bé i va ser traslladat amb el seu pare a l'Hospital Gerald Champion Regional, a la ciutat d'Alamogordo, que és a l'estat de Nou Mèxic i al desert de Chihuahua. Un cop a l'hospital, els metges van determinar que el nen patia un refredat comú i, quan anaven a donar-li l'alta, es van adonar que tenia febre.

El menor va estar al centre mèdic 90 minuts més en observació i, finalment, l'equip mèdic li va donar l'alta la tarda del 24 de desembre i li van prescriure ibuprofèn i amoxicil·lina. El 24 a la nit, el nen va començar a tenir nàusees i vòmits, de manera que els agents migratoris van decidir tornar-lo a traslladar a l'Hospital Gerald Champion Regional, on el nen va morir poc després de la mitjanit.

Com és habitual en aquests casos, el departament de Seguretat Nacional, que controla la política migratòria i supervisa l'Oficina de Duanes, ha informat de la mort del menor al Congrés. El govern de Guatemala, per la seva banda, ha demanat als Estats Units l'obertura d'una investigació "clara" sobre els casos dels dos menors morts.

stats