ESTATS UNITS
Internacional 02/05/2019

Trump arriba a les 10.000 mentides

En l’actualitat diu una mitjana de 23 falsedats al dia

Carlos Pérez Cruz
3 min
Trump arriba  a les 10.000 mentides

WashingtonLa seva presidència es va inaugurar amb una defensa dels “fets alternatius” i es consolida com una de les més mentideres. Segons el servei de comprovació de dades del Washington Post, el president Donald Trump va superar el 26 d’abril la barrera de les 10.000 mentides o declaracions incorrectes des que va accedir a la Casa Blanca. Res feia presagiar tal proesa en els primers cent dies de mandat, quan les estadístiques indicaven 5 mentides diàries per part del president, enfront de les 23 de mitjana en els últims set mesos.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Si ens ho prenguéssim amb humor, podríem afirmar que Trump és un home a qui precedeix el seu nas. De fet, el Post puntua amb entre un i quatre Pinotxos les declaracions de Trump i altres polítics en funció de la gravetat de la mentida que han dit. El president, que no té qui li planti cara en aquest camp, ha estat mereixedor de fins a 21 Pinotxos sense límit, categoria reservada a les mentides més òbvies repetides almenys 20 vegades. La número u és la que es refereix a la construcció del mur amb Mèxic, que ha assegurat que ja s’està aixecant en almenys 160 ocasions. Fals. S’han renovat alguns trams de la frontera on ja existia una tanca, però ni tan sols ha estat substituïda per un mur.

Donald Trump va trepitjar l’accelerador de falsedats en els últims set mesos, període en què va començar els mítings de campanya per a les legislatives del mes de novembre. En aquests mítings, igual que va fer durant la campanya per a les presidencials del 2016, Trump va convertir la immigració en l’eix dels seus discursos i va acusar els demòcrates de voler “fronteres obertes” perquè “creuen que [els immigrants] els votaran”. Tot i que ha insistit 123 vegades en aquesta idea, el Partit Demòcrata defensa en realitat l’existència de mesures de control migratori, malgrat que exclou la construcció del mur.

Una cinquena part de les falsedats de Donald Trump són sobre temes vinculats a la immigració. Entre les més recents, la que està “enviant molts [immigrants] a les ciutats santuari”. Es coneixen amb aquest nom les ciutats on les autoritats es neguen d’una manera o altra a col·laborar en la captura i deportació d’estrangers en situació irregular. Ciutats governades normalment per demòcrates i a les quals la Casa Blanca es va plantejar traslladar milers de sensepapers detinguts a la frontera com a represàlia. Un ús polític de la sort dels que sol·liciten asil susceptible d’acabar tenint problemes legals.

Si ens atenim a la seva reacció durant els mítings, els votants de Trump creuen fins i tot que hi ha lleis en estats de majoria demòcrata que permeten l’avortament un cop nascut el nadó. “Els executen”, diu Trump. Ni seria un avortament ni l’infanticidi és legal. Segons Jason Stanley, autor del llibre How propaganda works? (Com funciona la propaganda?), “el que convenç a les masses no són els fets, ni tan sols els fets inventats, sinó desafiar-los obertament”. I cada discurs del president és un desafiament als fets.

Segons BuzzFeed, en els tres mesos previs a les presidencials les 20 notícies falses més destacades van generar més interaccions que les 20 veritats més rellevants. Gran notícia per a Donald Trump, que fa tan sols uns dies va dir 45 mentides en 45 minuts d’entrevista a Fox News.

Pelosi acusa Barr de mentir al Congrés

Trump no és l’únic. Ahir la líder demòcrata a la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, va acusar el fiscal general, William Barr, de mentir al Senat en la seva compareixença de dimecres, quan va dir que desconeixia cap queixa del fiscal especial Robert Mueller sobre la gestió que ell va fer del seu informe sobre el Russiagate. Però Mueller va enviar una carta de queixa a Barr. “Ha mentit al Congrés i això és un crim”, diu Pelosi. Barr havia de comparèixer ahir a la cambra baixa però s’hi va negar.

stats