REUNIÓ BILATERAL
Internacional 28/04/2018

Merkel defensa davant Trump l’acord nuclear de l’Iran

La cancellera pretén que els EUA no abandonin el pacte

Núria Ferragut Casas
3 min
Merkel defensa davant Trump l’acord nuclear de l’Iran

Nova YorkLa cancellera d’Alemanya, Angela Merkel, va visitar ahir la Casa Blanca per pressionar Donald Trump perquè no deixi l’acord nuclear de l’Iran i faci permanent la moratòria que va posar als aranzels sobre importacions europees d’acer (25%) i d’alumini (19%). La seva trobada va ser més càlida que la de fa un any, tot i que sense arribar al grau de camaraderia que van tenir el president nord-americà i el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, a principis d’aquesta setmana.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Trump no va donar pistes sobre què decidirà en cap de les dues qüestions, però el seu flamant nou secretari d’estat, Mike Pompeo, va assegurar des de Brussel·les que és molt poc probable que els Estats Units es mantinguin dins l’acord nuclear amb Teheran si no s’hi fan “correccions substancials”.

Merkel, tal com va fer Macron dimarts passat, es va acostar a la posició de Trump sobre l’acord nuclear internacional i va afirmar que, malgrat que aquest és “un primer pas” per desaccelerar i verificar el programa nuclear iranià, “no és suficient per contenir les seves ambicions”. Tant la líder alemanya com el francès es van mostrar oberts a continuar negociant amb Teheran, però sense abandonar el pacte a què van arribar l’estiu del 2015 les sis grans potències mundials (els Estats Units, Rússia, la Xina, el Regne Unit, França i Alemanya).

Tanmateix, tot sembla indicar que Trump farà el desentès sobre les seves demandes i el 12 de maig traurà els EUA de l’acord. Si es confirma la seva decisió, que comportaria tornar a posar sancions al règim de Teheran, es podria carregar un dels pilars del llegat del seu predecessor, Barack Obama. I, a més, podria reobrir el front nuclear iranià en un moment en què vol negociar la desnuclearització de Corea del Nord.

Atacs contra l’Iran

Trump va tornar a atacar el govern iranià i el va qualificar d’“assassí”. “El règim iranià alimenta la violència, el vessament de sang i el caos a tot el Pròxim Orient”, va dir en la roda de premsa conjunta amb la cancellera alemanya. “Ens hem d’assegurar que aquest règim assassí ni tan sols s’acosta a una arma nuclear i que l’Iran posa fi a la proliferació de míssils perillosos i al seu suport al terrorisme”. El mandatari nord-americà, però, no va explicar quina és la seva alternativa si finalment decideix abandonar el pacte nuclear. I només va assegurar, amb to amenaçador, que l’Iran no aconseguirà armes nuclears.

Les relacions entre Berlín i Washington passen per un moment baix. A banda de la poca química que hi ha entre els dos líders, el dèficit comercial que tenen els Estats Units amb Alemanya i la despesa militar d’un 1,3% del PIB del govern de Merkel són alguns dels punts delicats entre els dos països.

Trump va començar ahir el seu parlament amb els periodistes insistint en la necessitat que Alemanya faci alguna cosa tant per reduir el dèficit comercial com per augmentar la seva aportació en defensa -fins a arribar al 2% del PIB.

Unes hores abans, al Despatx Oval, va assegurar que Merkel és “una dona extraordinària” i que des del principi la seva relació “ha sigut realment excel·lent, encara que molta gent no ho hagi entès”. Fa un any, de manera intencionada o no, el líder nord-americà no va donar la mà a la cancellera alemanya.

Tot i aquestes bones paraules, Merkel, com Macron, segurament no aconseguirà cap dels seus objectius. Trump continua insistint que imposarà aranzels als productes europeus si no veu canvis per part dels països europeus per reduir el dèficit comercial que té el seu país amb la zona.

“Demano reciprocitat i justícia. I amb la Unió Europea tenim un dèficit comercial de 150.000 milions de dòlars, dels quals uns 50.000 milions corresponen al sector automobilístic”, va afirmar Trump davant l’atenta mirada de Merkel. El president nord-americà s’ha queixat diverses vegades de la quantitat de cotxes alemanys que hi ha a les carreteres del seu país. Així, la seva posició en aquest tema, com de l’Iran, no sembla que s’hagi mogut gens.

stats