Internacional 03/08/2019

Més de 800 detinguts en una manifestació a Rússia

La policia s'emporta també la líder opositora Liubov Sobol, que estava en vaga de fam

Ara
2 min
L'advocada i opositora russa Lyubov Sobol quan era detinguda en una manifestació a Moscou.

BarcelonaMés de 600 persones han estat detingudes aquest dissabte a Moscou en una manifestació de l'oposició política que no havia estat autoritzada i que protestava altra vegada per la prohibició de desenes de candidatures a les eleccions municipals a la ciutat el mes que ve.

Entre els detinguts hi ha una líder opositora, Liubov Sobol, una "advocada i bloguera" que ha agafat preeminència mediàtica els últims dies perquè protagonitza una vaga de fam des de fa ja dues setmanes. Sobol és una de les candidates que la junta electoral no ha autoritzat per a concórrer a les eleccions municipals de la capital russa, juntament amb una cinquantena més que no han estat aprovades perquè no havien presentat avals vàlids, segons les autoritats.

Sobol va ser atrapada per agents policials quan pujava a un taxi just abans de la marxa i va ser emmanillada i traslladada a una furgoneta policia, davant de les càmeres de periodistes que van enregistrar els fets. Unes hores després, ella mateixa va tuitejar una foto des d'una comissaria de policia per dir que havia passat hores donant voltes "per tot Moscou" a bord del vehicle policial.

Fa unes setmanes, aquesta advocada opositora ja va protagonitzar un altre incident mediàtic quan uns agents de policia la van treure de la seu de la Junta Electoral de Moscou, on protestava, transportant directament el sofà on estava asseguda.

Tant Sobol com la resta de candidats rebutjats per la Junta Electoral de Moscou asseguren que les signatures que els avalaven eren suficients i vàlides però que les autoritats les han invalidat per impedir que es presentin a les eleccions i puguin fer ombra al candidat del Kremlin. Les manifestacions per aquest motiu, que reclamen eleccions completament lliures, fa diversos caps de setmana que es repeteixen, però la d'aquest dissabte no havia estat autoritzada.

Per això la repressió policial ha estat molt més forta i els agents no han dubtat a fer servir les porres i altres mesures de força contra alguns manifestants. Grups independents com OVD-Info han comptabilitzat prop de 828 detinguts.

La policia va dir que havia detingut 600 persones i que en la manifestació n'hi havien participat unes 1.500, però les imatges de la marxa mostren que n'hi havia moltes més, segons Reuters. Amb tot, la d'aquest dissabte ha estat una mobilització més petita que la de la setmana passada. La protesta no autoritzada demostra la determinació d'una part de l'oposició al Kremlin, sobretot els més joves, de mantenir la pressió sobre el sistema polític rus.

Les imatges de mitjans que van cobrir la manifestació mostren la força policial, amb agents pegant amb les porres a manifestants tirats per terra.

Molts dels candidats opositors prohibits a les eleccions de Moscou són aliats del líder opositor Aleksei Navalni, que continua a la presó després de ser detingut també ell en una de les manifestacions de les últimes setmanes. Compleix encara la condemna a 30 dies, malgrat que la setmana passada va haver de ser ingressat en un hospital, presumptament enverinat amb algun agent químic a la presó, segons denunciava la seva advocada. El segon dia d'ingrés, després de recuperar-se, Navalni va tornar a ser empresonat.

stats