Internacional 04/06/2019

Més de 1.300 morts i 2.000 contagiats pel brot d'Ebola a la RD del Congo

La situació continua sent crítica i es tem que el balanç real de víctimes seria superior a l'oficial

Ara
2 min
Rachel Kahindo, una supervivent d'ebola que treballa com a cuidadora de nadons que són víctimes confirmades del brot, sosté un infant a l'exterior d'un dels centres de tractament de l'epidèmia a Butembo, al nord-est de la República Democràtica del Congo.

BarcelonaAlmenys 1.343 morts i 2.008 contagis. Aquest el rastre oficial que el brot d'Ebola declarat l'agost de l'any passat està deixant al nord-est de la República Democràtica del Congo. Són xifres del ministeri de Sanitat del país africà, que aquest dimarts ha publicat l'últim recompte. "La barrera dels 2.000 casos es va superar diumenge, 2 de juny del 2019", ha destacat el govern congolès.

La situació, doncs, continua sent crítica. És el brot més letal que s'ha declarat mai a la República Democràtica del Congo, i el segon més mortífer només després de l'epidèmia que va castigar l'Àfrica Occidental el 2014.

Les autoritats, però, han volgut donar un bri d'esperança. Malgrat la magnitud de les víctimes, el govern d'aquest país africà ha destacat que en les últimes setmanes s'han donat "fets positius", com una "lleugera millora de la situació de seguretat" a la regió, on el fet de viure en un conflicte latent dificulta, encara més, les tasques de prevenció de contagi i facilita la propagació de la malaltia.

En els últims mesos, segons el ministeri, s'han reduït els atacs contra els centres de tractament de l'Ebola, que s'havien anat repetint durant els mesos d'epidèmia. "Amb tot, la situació de seguretat continua sent inestable i imprevisible".

Una altra dada positiva que ha volgut destacar el govern és "la contenció geogràfica de l'epidèmia", ja que el brot "segueix contingut geogràficament, protegint la resta del país i els estats veïns". "Fins ara, cap cas d'Ebola ha creuat les fronteres de la República Democràtica del Congo i l'epidèmia no s'ha estès cap a ciutats grans", ha subratllat el ministeri.

Un missatge que no convenç

Però el risc de contagi continua sent alt degut a l'important moviment de la població i a les dificultats a l'hora d'aturar el contagi. Per aquest motiu, al Comitè Internacional de Rescat, una organització d'assistència humanitària present a la zona, no l'acaben de convèncer els missatges positius del govern. "Els 2.000 contagis és un nombre molt elevat", han apuntat en un comunicat després de conèixer el balanç del ministeri.

El Comitè, a més, ha recordat que la malaltia s'està propagant cada cop amb més rapidesa: després de declarar-se el brot, l'1 d'agost de 2018, van haver de passar 244 dies per arribar als 1.000 casos, el passat 24 de març. Ara, en canvi, "només han passat 72 dies per passar dels 1.000 casos als 2.000, fet que demostra que l'epidèmia no s'està aturant".

L'organització ha anat una mica més enllà i ha dit en veu alta el que és un secret a veus: les xifres oficials, molt probablement, es queden curtes i el nombre real de morts i contagiats es creu que és més elevat. "Com la violència i la inseguretat continuen obstaculitzant les operacions diàries, i la desconfiança impedeix que les persones busquin atenció mèdica, és probable que aquestes xifres siguin encara un càlcul baix i no una imatge realista de la quantitat de casos que existeixen", han argumentat.

stats