Internacional 05/06/2019

Més de 60 morts al Sudan en la repressió militar, que encara continua

L'oposició denuncia l'acció de grups paramilitars que han detingut diversos metges a Khartum

Efe
2 min
Més de 60 morts al Sudan en la repressió militar que encara continua

KhartumEl Comitè Central de Metges del Sudan, un sindicat opositor, ha elevat avui a 60 el nombre de morts per l'assalt de l'exèrcit contra l'acampada opositora de Khartum i per la repressió violenta que va començar dilluns.

El sindicat mèdic va registrar 15 noves morts ahir en diversos informes publicats a la seva pàgina de Facebook, alguns dels quals es refereixen a ferits morts als hospitals i d'altres a víctimes de nous tirotejos a Khartum i a les ciutats de la seva àrea metropolitana.

Almenys 326 persones han estat hospitalitzades, segons el recompte dels metges, tot i que el sindicat ha advertit que aquestes dades no són completes per les restriccions que estan posant les forces de seguretat a la seva feina.

Dimarts a la nit hi va haver tirotejos a Khartum causats per les milícies progovernamentals Janjawid, uns grups armats que "van arrestar a alguns metges a l'hospital de Khartum Nord", denuncia també el sindicat.

L'exèrcit del Sudan, que ostenta el poder des de l'enderrocament d'Omar al-Baixir el passat 11 d'abril, va irrompre a trets en el matí del dilluns a la acampada opositora del centre de Khartum, que es mantenia des de feia dos mesos i atreia milers de persones cada dia per protestar contra el règim i reclamar democràcia.

L'acampada, epicentre de la revolució que va portar a l'enderrocament d'Al-Baixir, va ser completament arrasada pels militars, segons va denunciar l'oposició. Després de l'assalt, els militars van tallar tant internet com l'emissió de totes les cadenes de ràdio de la capital.

Els manifestants han col·locat barricades a les principals avingudes de Khartum i les forces de seguretat han intentat desmuntar-les en alguns punts.

El president del Consell Militar Transitori del Sudan, Abdel Fattah Burhan, va anunciar dimarts la suspensió de tots els acords assolits en les últimes setmanes amb l'oposició i es va comprometre a convocar eleccions en un màxim de nou mesos.

Però diverses forces de l'oposició han expressat ja la seva oposició a la convocatòria d'eleccions abans d'emprendre reformes per desmuntar les estructures de l'estat del règim d'Al-Baixir i abans que es jutgin els responsables del seu Govern.

stats