Internacional 11/12/2018

La junta militar tailandesa aixeca les prohibicions polítiques

El govern colpista prepara les eleccions amb partits previstes per al mes de febrer

Ara
2 min
El vicepresident tailandès, Prawit Wongsuwan, en arribar a una reunió amb partits polítics, a principis de desembre

BarcelonaLa junta militar tailandesa ha aixecat aquest dimarts les restriccions a les activitats polítiques imposades després del cop d'estat del 2014 en una ordre que facilita el camí a les eleccions previstes per al pròxim 24 de febrer. A l'ordre publicada en el butlletí oficial, les autoritats colpistes indiquen que un decret reial haurà de fixar oficialment la data per als comicis.

La mesura suposa que tornen a ser legals les reunions polítiques de més de cinc persones i permet reprendre l'activitat als partits polítics, tot i que no afectarà els casos de les persones jutjades en tribunals militars per vulnerar les prohibicions de la mateixa junta.

Els comicis, la celebració dels quals ha sigut ajornada diverses vegades des del motí, estan inicialment previstos per al 24 de febrer de l'any que ve, si bé encara no han sigut convocats de manera oficial.

Durant l'últim any la junta militar ha aixecat algunes restriccions als partits, als quals ha autoritzat les reunions, la inscripció en la comissió electoral i la tria de candidats per als comicis.

Paopoom Roajanasakul, vicesecretari general del partit Puea Thai –agrupació expulsada del poder per l'alçament militar–, ha dit a l'agència Efe que amb l'última ordre la junta militar ha restituït un dret que va prohibir però ha expressat el seu recel que els militars intentin debilitar els partits polítics. Amb tot, ha afirmat que l'autorització de l'activitat política "és un bon començament" per a la normalitat del país.

Per la seva banda, Sunai Phasuk, investigador de l'ONG Human Rights Watch, ha assegurat que la junta encara persegueix la "crítica i les opinions dissidents", que continuen en risc de ser arrestats o ser posats sota custòdia militar en qualsevol moment. "Tailàndia no s'encamina a la democràcia", ha escrit Sunai al seu compte de Twitter.

El primer ministre i cap de la junta militar, Prayut Chan-ocha, no ha aclarit si vol postular-se a un segon mandat, però els analistes polítics i els mitjans locals estimen que és molt probable.

Segons una enquesta recent de la Universitat de Rangsit, entre 8.000 persones a tot el país, el 27% dels enquestats, donen suport a Prayut com el millor candidat a primer ministre, seguit de la líder del Puea Thai, Sudarat Keyuraphan, amb el 18,16%.

stats