Internacional 28/11/2014

Londres presenta un pla per frenar la immigració europea

Cameron alerta que si Brussel·les no dóna suport a les mesures, es podria posar en risc la permanència del Regne Unit

Efe
2 min

LondresEl primer ministre britànic, David Cameron, ha presentat aquest divendres una bateria de mesures per controlar la immigració europea al Regne Unit, i ha alertat que podria promoure la sortida de la Unió Europea si no accepta les seves restriccions.

Els plans de Cameron contra la immigració, que només tiraran endavant si és reelegit per a un segon mandat a les eleccions al maig de 2015, imposen dures restriccions als ciutadans comunitaris que vulguin treballar al Regne Unit, com ara un límit de sis mesos per trobar feina o haver viscut quatre anys al país abans de beneficiar-se dels subsidis estatals. A més, el primer ministre vol fer-ho més difícil perquè els immigrants de la UE duguin els seus familiars al Regne Unit, i prohibir l'entrada d'immigrants dels països que acaben d'entrar-hi, fins que les seves economies s'equiparin amb les de la resta dels socis comunitaris.

En el seu esperat discurs, Cameron ha alertat a la Unió Europea que si les seves propostes no són escoltades "no descarta res". Això ha estat interpretat com un clar senyal que està disposat a considerar la sortida del club dels 28, en el referèndum que planteja abans que acabi el 2017. La Comissió Europea ha respost al discurs del 'premier' britànic dient que les mesures eren "part del debat" i hauran de ser "debatudes amb calma".

Frenar la corba de la immigració

Les mesures s'han donat a conèixer un dia després que l'Oficina Nacional d'Estadística britànica facilités les últimes xifres d'immigració, que se situen molt per sobre de l'esperat. Segons l'informe, la immigració neta del país (la diferència entre els ciutadans que arriben i els que marxen) va ser de 260.000 persones entre els mesos de juny de 2014 i 2014, mentre que el mateix període de l'any anterior se situava en 182.000 persones.

El líder del partit antieuropeu UKIP, Nigel Farage, ha demanat a Cameron disculpar-se per no complir les promeses electorals, que preveien una reducció de la immigració neta fins a situar-se per sota de les 100.000 persones. Així mateix, el laborista Ed Miliban ha acusat al primer ministre de "no tenir credibilitat" en matèria d'immigració" i haver "trencat" les promeses de retallar el número d'estrangers.

stats