Internacional 26/06/2021

La infidelitat del ministre de Sanitat britànic, últim episodi d'un expedient gruixut

Matt Hancock, enregistrat in fraganti, admet que va trencar les regles de distanciament social

3 min
Matt Hancock, ministre de Sanitat britànic, amb la seva amant, Gina Coladangelo, abandonant el 10 de Downing Street, en una imatge de l'1 de maig del 2020

LondresUn "inútil total", en paraules del primer ministre, Boris Johnson. Un "pobre home", segons va dir aquest dimecres la reina, també al premier, en relació amb el seu ministre de Sanitat, Matt Hancock, en la primera audiència privada que la monarca mantenia amb Johnson en més d'un any, i que les càmeres de televisió van enregistrar excepcionalment deixant sentir les paraules que van intercanviar. I ara, infidel a la seva dona, Martha, amb qui fa quinze anys que està casat i ha tingut tres fills.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Hancock, de 42 anys, l'home que ha assumit la responsabilitat directa de combatre la pandèmia en nom del govern de sa Majestat, i que ha rebut tota mena de crítiques per una gestió molt més que discutible, es troba, una vegada més, en la línia de foc i sent objecte d'un ferotge pim-pam-pum. El seu cap, segons la premsa britànica, penjava d'un fil a primera hora del matí, però al migdia Johnson l'ha ratificat en el càrrec.

Matt Hancock i la seva amant en un apassionat petó.

Aquest divendres el diari The Sun ha publicat en portada la imatge del ministre en un apassionat petó amb una de les seves ajudants, Gina Coladangelo, de 43 anys, també casada, a qui va contractar l'any passat. La borrosa foto, extreta d'una càmera del circuit tancat del ministeri de Sanitat (cosa que constitueix una clara violació de la seguretat del departament) va ser captada el dia 6 de maig.

Aleshores, i d'acord amb les pròpies regles del govern per combatre el covid, no es podia abraçar, ni encara menys petonejar, persones alienes a la bombolla de convivència. Hancock, doncs, violava aquestes normes, que no es van relaxar fins uns dies després, el 17 de maig. I així ho ha reconegut hores després de veure's en boca de tothom en un breu comunicat, en què ha passat de puntetes sobre la infidelitat a la dona: "Accepto que vaig incomplir les directrius de distanciament social en aquestes circumstàncies. He defraudat la gent i ho sento molt. Segueixo centrat en treballar per treure el país d'aquesta pandèmia i agrairia la privacitat en relació amb la meva família en aquest tema personal", s'ha limitat a dir. La seva relació amb Coladangelo és, òbviament, estrictament privada, com bé ha recordat. I, si bé a primers dels anys noranta un cas així li hauria costat el càrrec, no sembla que ara hagi de ser el motiu de la renúncia ni del cessament.

Un afer semblant

En principi, al primer ministre Johnson li hauria resultat molt més difícil defensar la posició de Hancock –el mateix Johnson va ser sancionat pel cap del Partit Conservador per haver mentit sobre una altra relació extramarital l'any 2004– després que el mateix ministre digués l'any passat que el professor Neil Ferguson havia fet bé de dimitir com a assessor del govern quan el Daily Telegraph va revelar que havia trencat les normes del confinament per veure's amb la seva amant. Però Hancock, com ja s'ha apuntat, no caurà. O no per aquest nou embolic de faldilles, que s'afegeix a un expedient de crítiques i retrets força voluminós, i que té com a punts negres el fracàs de la compra d'equipament de seguretat per al personal sanitari o la capacitat –més aviat la incapacitat– de fer tests al Regne Unit durant la primera etapa de la pandèmia.

Sigui com vulgui, aquest matí un antic ministre conservador ha assegurat a BBC Radio 4 que Boris Johnson hauria de "tallar" avui mateix el cap del ministre per evitar que es repeteixi la història de Dominic Cummings, quan el premier va resultar políticament perjudicat per no haver acomiadat el seu exassessor en cap, que havia incomplert també les normes del confinament la primavera de l'any passat.

Però Johnson, que d'acord el testimoni de Cummings en seu parlamentària ha menyspreat Hancock en missatges privats que es va creuar amb el seu exassessor, ha preferit mirar cap a una altra banda. El portaveu de Downing Street ha confirmat que el primer ministre ha acceptat les disculpes del seu reponsable de sanitat i que "considera que l'afer està tancat". A propòsit de si Johnson tenia "plena confiança" en Hancock, el mateix portaveu ha respost que "sí".

L'oposició ha posat el crit a cel, no pas per qüestions morals sinó per la manera irregular com, presumptament, Matt Hancock va contractar Gina Coladangelo com a ajudant del seu departament. El ministeri ha indicat que no hi ha cap irregularitat quant a la qüestió laboral.

stats