Internacional 02/09/2016

L'Uzbekistan anuncia la mort del president Karímov

El dictador que ha conduït el país des del 1989 amb mà de ferro estava hospitalitzat i serà enterrat demà a Samarcanda

Ara
2 min
Mor el president de l'Uzbekistan, Islam Karimov.

BarcelonaDesprés d'hores d'incertesa, rumors i desmentiments, finalment el govern i el Parlament de l'Uzbekistan ha anunciat la mort aquest divendres del president, Islam Karímov, de 78 anys, un dels últims dictadors que queden al Caucas exsoviètic. Karímov estava ingressat en un hospital des de dissabte a causa d'un vessament cerebral. En un comunicat conjunt els dos ens han informat que "avui, 2 de setembre, després d'una greu malaltia, ha mort el destacat líder polític, el president d'Uzbekistan". L'enterrament del dirigent serà aquest dissabte a Samarcanda, la seva ciutat natal. Karímov ha estat l'únic president que ha tingut el país des de la seva independència arran de la desintegració de l'URSS, i malgrat les incomptables denúncies d'abusos i tortures, comptava amb el suport de Rússia i els Estats Units.

Fonts diplomàtiques que havien informat Reuters de la mort de Karímov asseguren que el mandatari se'n va sense haver nomenat un successor clar. La seva filla gran, Gulnara Karimova, però, ha gaudit d'una privilegiada situació, al capdavant dels negocis del règim i, segons els cables de Wikileaks, és "la persona més odiada de l'Uzbekistan".

Blanc de les crítiques de les organitzacions de drets humans i de molts governs occidentals per les seves polítiques autoritàries, Karímov ha governat el seu país des del 1989, primer com a cap del Partit Comunista local i després com a president de la nova república independitzada.

Karímov no havia designat successor i els analistes creuen que la transició serà decidida a porta tancada per un petit grup d'alts oficials i membres de la seva família. Apunten que una pista es pot donar en l'anunci oficial de la seva mort, que s'espera per a aquest mateix divendres, quan es digui a qui s'ha escollit com a encarregat d'organitzar el funeral del president. La Constitució nomena el president del Senat com el successor transitori durant tres mesos.

Si no aconsegueixen posar-se d'acord, però, es podria obrir una confrontació que desestabilitzaria aquest país de 32 milions d'habitants.

L'Uzbekistan és un dels principals exportadors de cotó –un mercat que ha sostingut a força d'esclavitzar la població, que cada any és obligada a treballar sense remuneració en la collita del cotó–, però també és ric en gas natural i or.

stats