IMMIGRACIÓ
Internacional 15/04/2015

Continua la cerca dels 400 immigrants perduts al Mediterrani

La guarda costanera italiana ha rescatat 144 persones que van donar l'alerta

Ara
3 min
Dues immigrants embarassades arribant a Almeria després de ser rescatades fa tres dies d’una pastera a la deriva.

BarcelonaEls equips de rescat continuen buscant les 400 persones que es calcula que anaven a bord d'una barcassa que va naufragar ahir dimarts a prop de la costa de Calàbria. Els guardes de costa italians han pogut rescatar 144 supervivents que van alertar del nou drama a les aigües de la Mediterrània.

L’organització Save the Children va ser la primera a alterar de la “desaparició” d’unes 400 persones, “entre elles molts joves i probablement nens”, en bolcar el vaixell amb què havien sortit de Líbia el dia anterior per intentar arribar a les costes d’Europa. Uns 150 supervivents van ser traslladats a Calàbria per la Guàrdia Costera italiana. La majoria dels que viatjaven a la nau eren immigrants subsaharians, segons l’ONG.

En un comunitat, aquesta entitat humanitària, denuncia l'augment del nombre de nens que arriben sols en aquestes barques. És el cas d'un menor eritreu de 17 anys que ha explicat la seva traumàtica experiència de jugar-se la vida tot sol, un cop va arribar a terra ferma a Sicília. "Vivíem prop de Trípoli durant quatre mesos en una fàbrica de sardines. Érem més de mil. Menjàvem només una vegada al dia i no podíem fer res. Si algú parlava amb un amic o un veí, era colpejat. Tot això, per extorsionar la nostra família. Ens feien trucar a casa, dient que t'estaves morint, i mentrestant t'apallissaven perquè la família sentís els crits", explica el noi.

Les 400 morts de Calàbria se sumen a les prop de 500 que ja s’han produït des de principis d’any, cosa que situa el tràgic balanç d’aquest 2014 molt per sobre de les 47 morts registrades en el mateix període de l’any passat, segons dades de l’Organització Internacional de les Migracions (IOM).

El naufragi es produeix, a més, enmig d’una nova onada de pasteres en els últims dies pel bon temps, que ha calmat les aigües mediterrànies, i esperonades també pels conflictes i la inestabilitat al Pròxim Orient i el Nord d’Àfrica.

Fugint dels conflictes

Des de divendres passat les autoritats italianes i l’Agència Europea de Fronteres Exteriors (Frontex) han rescatat 7.000 immigrants que miraven de travessar el mar Mediterrani per arribar a la Unió Europea. També han recuperat onze cadàvers. El president de l'organització, Fabrice Leggeri, havia augurat recentment que aquest 2015 portarà "xifres rècord" d'immigrants que intenten trepitjar terra europea per la Mediterrània.

Dels immigrants rescatats, uns 3.500 eren ahir encara a bord de les embarcacions de rescat per ser traslladats a Itàlia. Entre ells hi havia almenys 450 nens, dels quals 317 viatjaven sols, sense les seves famílies. “Molts d’ells han viscut experiències horribles de violència i han perdut amics, familiars o pares en alguns casos durant els naufragis”, explicava el director general de Save the Children, Valerio Neri.

“Estem seguint molt de prop l’augment dels fluxos d’immigrants al Mediterrani dels últims dies i setmanes. Sabíem que el nombre de persones que intentarien arribar a les costes europees per demanar asil augmentaria a causa de la inestabilitat dels nostres països veïns i estem fent front a aquesta situació amb els ulls completament oberts”, va afirmar ahir la portaveu comunitària d’Immigració, Natasha Bertaud, des de Brussel·les, abans que es tingués notícia de l’últim naufragi mortal.

El conflicte armat a Líbia “està fora de control” i “la violència als carrers és enorme”, explicava també Valerio Neri. D’aquest país és d’on provenen la majoria de pasteres que miren d’arribar a Itàlia, tot i que els immigrants que s’hi embarquen procedeixen també d’altres països de la regió.

stats