Internacional 15/11/2017

Almenys 15 morts per pluges torrencials a Grècia

Els equips de rescat busquen desapareguts en un episodi que ha causat molts danys materials

Efe
2 min
Un home retira el fang del carrer de casa seva en mig de cotxes destrossats per la pluja, a Mandra.

AtenesAlmenys 15 morts, diversos desapareguts, 17 ferits i incalculables danys materials és el balanç provisional que han deixat les pluges torrencials caigudes aquest dimecres en diversos municipis grecs de l'oest d'Atenes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les imatges de devastació mostrades al llarg del dia tan sols deixen anticipar els danys: cotxes arrossegats per torrents, a sobre dels sostres d'habitatges, edificis inundats i carrers convertits en fangars són alguns dels problemes més visibles que ha deixat aquesta catàstrofe. En alguns punts l'aigua a l'interior i l'exterior d'edificis va arribar als dos metres d'alçada.

El cos de bombers ha confirmat la mort de 15 persones, tot i que es tem que el nombre de víctimes encara pugui augmentar, tenint en compte que encara hi ha diversos desapareguts. La major part de les víctimes han estat trobades a la localitat de Mandra, la més afectada de totes, situada a uns vint quilòmetres d'Atenes, algunes a l'interior de casa seva i d'altres als patis.

En pocs minuts els carrers s'havien convertit en torrents, no només a causa de la pluja, sinó sobretot dels despreniments de fang i roques de les muntanyes pròximes, on les precipitacions havien començat molt abans.

Els bombers, que han rescatat fins ara 86 persones, van poder treure il·leses a Mandra diverses persones de casa seva; també s'han rescatat els 12 passatgers d'un autobús que havia quedat bloquejat en una carretera inundada. Les fortes pluges i despreniments de les muntanyes van convertir els carrers i carreteres en potents torrents que van acabar amb tot el que s'interposava en el camí.

"Les persones estan atrapades a casa seva, l'aigua ha arribat a un metre a l'interior dels habitatges i no hi ha ni aigua ni electricitat en tota la zona. No ha quedat res sencer, a Mandra", ha explicat a la ràdio local l'alcaldessa d'aquesta localitat, Ioanna Kriekuki, des de casa, on ella mateixa també va quedar aïllada.

Les pluges també han provocat inundacions als municipis de Mègara i Nea Péramos, on algunes persones han quedat atrapades a casa seva o en els seus cotxes, i diverses escoles van resultar completament inundades. A més, diverses carreteres i l'autopista cap a Tebas han estat tallades, i els bombers i equips de rescat han hagut de recórrer a llanxes per avançar per l'aigua.

El primer ministre, Alexis Tsipras, ha expressat el seu condol als afectats, ha declarat dol nacional i ha assegurat que el seu govern assistirà totes les víctimes amb promptitud, a més d'encarregar una investigació per aclarir les causes de la tragèdia.

La catàstrofe en aquesta zona, pròxima a la capital, es produeix un dia després que l'illa de Symi, a l'arxipèlag del Dodecanès, declarés l'estat d'alarma a causa de greus inundacions, que han deixat nombrosos danys materials però que no han causat víctimes.

stats