Internacional 31/10/2019

Almenys 73 morts en l'incendi d'un tren al Pakistan

Un incendi afecta tres vagons d’un comboi en marxa

Ara
3 min
Els equips de rescat retirant les restes d’una de les 73 víctimes mortals de l’incendi, provocat per l’explosió d’una petita bombona de gas.

BarcelonaUzuma Bibi explica que va sentir una explosió molt forta: “Bum!”. Després va començar a ensumar pudor de cremat i va treure el cap per una de les finestres del tren. I no donava crèdit al que va veure: alguns vagons estaven en flames, com si fossin una torxa. Batool Fatima diu que ella va intentar parar el tren tibant la palanca del fre d’emergència, però que no va passar absolutament res: el comboi va continuar avançant a tota velocitat a través dels camps. Alguns passatgers es van llançar al buit, amb la màquina en marxa. Altres resaven perquè algú els salvés d’aquell infern. Perquè el tren que uneix les ciutats pakistaneses de Karachi i Rawalpindi es va convertir ahir realment en un autèntic infern: fins a 73 persones hi van morir -moltes carbonitzades-, i almenys quaranta més van quedar ferides, algunes amb cremades de primer grau. El foc va engolir tres vagons: les flames fins i tot sortien per les finestres i un núvol espès de fum negre es va elevar cap al cel dibuixant el fatal trajecte del comboi.

Els accidents als trens són habituals al Pakistan, amb una xarxa ferroviària obsoleta que data dels anys de l’imperi britànic. Per exemple, entre el juliol del 2018 i el del 2019 n’hi va haver una vuitantena. Però l’accident d’ahir va superar tots els anteriors. El primer ministre pakistanès, Imran Khan, va ordenar “una investigació immediata”, i el ministre de Ferrocarrils -sí, al Pakistan hi ha una cartera dedicada exclusivament a això-, Sheikh Rashid Ahmed, es va traslladar al lloc del sinistre, però va intentar descarregar el govern de qualsevol culpa sobre els fets. Ahir, en canvi, molts asseguraven que s’haurien pogut salvar moltes vides si aquell tren infernal hagués parat molt abans.

Una bombona de gas

Els fets van passar cap a dos quarts de set del matí, hora local, quan el comboi conegut amb el nom de Tezgam Express -que connecta el sud amb el nord del país- passava prop de la localitat de Liaquat Pur, a la província meridional del Panjab. Uns passatgers van encendre una petita bombona de gas dins d’un vagó per preparar l’esmorzar i el cilindre va explotar, segons van detallar ahir les autoritats. Les flames es van estendre per tres vagons, dos de la classe turista i un de la business. La tragèdia no va distingir ahir entre classes socials.

Tragèdia evitable

El ministre de Ferrocarrils del país es va queixar ahir que els passatgers fessin servir una bombona de gas dins el tren malgrat que aquesta pràctica està del tot prohibida. “Van apagar la bombona quan el vigilant els va cridar l’atenció. Però la van tornar a encendre quan va marxar”, va assegurar. El ministre pakistanès de Drets Humans, Shireen Mazari, també va voler destacar aquesta circumstància. “La tragèdia es podria haver evitat”, va escriure a Twitter, i va lamentar que no s’hagués revisat l’equipatge dels viatgers. Alguns mitjans locals van informar que els passatgers causants de la tragèdia havien amagat la bombona entre la roba per poder-la introduir al comboi.

En el tren hi viatjaven molts pelegrins que es dirigien a un festival religiós que se celebra aquests dies a la ciutat de Lahore. De moment, però, es desconeix la identitat de les víctimes, perquè el govern encara no havia fet pública ahir a la nit la llista amb els noms. El ministre de Ferrocarrils va declarar que tots els afectats serien indemnitzats: les famílies de les persones mortes, amb 1,5 milions de rúpies (uns 8.600 euros), i els ferits, amb 500.000 (2.800 euros). Ahir, però, ningú pensava en la compensació. Només volien saber si els seus éssers estimats eren entre els supervivents.

stats