El moviment dels 'armilles grogues' arriba a Portugal, però amb poc èxit

El col·lectiu ha convocat arreu del país mobilitzacions que estan tenint un seguiment escàs

La protesta dels anomenats 'armilles grogues' s'ha estès a Portugal. Inspirats en el moviment francès, s'han convocat diverses mobilitzacions aquest divendres al país per exigir un augment del salari mínim, una reducció dels impostos i moltes altres reivindicacions. De moment, però, la protesta està tenint poca incidència.

Amb el lema "Aturarem Portugal", l'anomenat Moviment Armilles Grogues de Portugal –així s'ha batejat aquest col·lectiu– ha organitzat a través de les xarxes socials i grups de WhatsApp fins a 25 mobilitzacions en 17 ciutats del país, que han de culminar aquesta tarda amb una manifestació a la capital, Lisboa, que arribarà a l'Assemblea de la República.

Els organitzadors de les protestes es defineixen com un "moviment pacífic sense partit" que aplega ciutadans i grups descontents amb els problemes del país i que estan "disposats a protestar" fins que se solucionin. Les reivindicacions d'aquest col·lectiu, però, són molt diverses.

Demanen una pujada del salari mínim, una revisió de la prestació de desocupació, una reducció de les disparitats en les pensions de jubilació i posar fi a les jubilacions "milionàries". També exigeixen una reducció de l'IVA i de l'impost que s'aplica a les petites i mitjanes empreses, la supressió de la tributació sobre els combustibles, la fi de les comissions bancàries o l'eliminació dels peatges.

El diari portuguès 'Jornal de Noticias' –un dels rotatius amb més difusió del país– està fent un seguiment de les mobilitzacions en directe a través d'un blog al seu web. Segons aquest diari, les protestes reuneixen grups d'entre 30 i 150 persones. Els manifestants han bloquejat diversos accessos de la ciutat de Braga, al nord-oest del país. I a Porto, diverses desenes de persones s'han concentrat al nus de la zona de Francos i han provocat problemes de trànsit. Així mateix, en aquesta localitat un individu ha estat detingut perquè portava una armilla antibales i s'ha negat a ser identificat per la policia.

A Portugal governa una coalició d'esquerres encapçalada pel Partit Socialista. De fet, és un dels pocs països europeus on l'extrema dreta no ha irromput en el panorama polític. Malgrat això, petits grups ultranacionalistes han donat suport a les mobilitzacions d'aquest divendres. Segons Francisco Louça, el fundador del Bloc de l'Esquerra –un dels partits que formen part de la coalició de govern–, les protestes serien una "operació de l'extrema dreta".

Segons una enquesta publicada recentment pels mitjans a Portugal, el 47,3% dels portuguesos entrevistats es mostren satisfets amb la gestió del govern, i un 29,6% admeten que l'executiu del primer ministre, António Costa, ha superat les seves expectatives. Durant els tres últims anys, el país ha experimentat un creixement econòmic i una reducció de la desocupació.

Més continguts de