La negociació amb Mèxic sobre la frontera "no avança prou" per aturar els aranzels nord-americans

Trump atura els programes educatius i recreatius per als menors immigrants sota custòdia dels EUA

La Casa Blanca i el govern de Mèxic reprendran aquest dijous les converses per mirar d'evitar la imposició d'aranzels als productes mexicans, tal com amenaça de fer el president dels EUA, Donald Trump, si Mèxic no atura l'arribada d'immigrants a la frontera nord-americana.

Després d'una primera reunió ahir a Washington entre el vicepresident dels EUA, Mike Pence, el secretari d'Estat, Mike Pompeo, i el ministre d'Exteriors mexicà, Marcelo Ebrard, no es va aconseguir tancar un acord per evitar que, a partir de dilluns, els EUA imposin un 5% d'impostos a totes les exportacions mexicanes al país, amb l'amenaça de pujar fins al 25% a final d'any.

De viatge a Europa per la commemoració del Desembarcament de Normandia, el president Trump va fer un tuit per explicar que les converses a la Casa Blanca amb Mèxic havien aconseguit progressos, però que no eren "suficients". El vicepresident Pence també va advertir que en la reunió d'aquest dijous espera sentir les "mesures tangibles" que pensa emprendre el govern mexicà "immediatament" per evitar que els immigrants creuin des de Mèxic als EUA per la frontera.

Trump imposa aranzels a tots els productes mexicans

Al mes de maig les autoritats frontereres dels EUA van detenir fins a 132.000 persones que intentaven entrar de forma irregular als Estats units, la xifra mensual més alta de l'última dècada, segons l'administració Trump, que ha declarat l'"emergència nacional" a la frontera per poder destinar més recursos a la construcció del mur promès per Trump. Amb tot, les xifres d'arribades no arriben a les registrades a principis de la dècada dels 2000, un període en què van ser molt més elevades.

Més del 63% de les persones detingudes al maig a la frontera eren nens i famílies que viatjaven juntes. Més d'11.500 eren nens no acompanyats. La nova política de mà dura del govern de Trump porta a detenir tothom que creui la frontera i posar-lo sota custòdia policial, fins i tot els nens, que després de la polèmica separació de les seves famílies es va decidir se'ls deixaria estar amb els pares però als centres de detenció.

Ara, a més, Trump ha ordenat que s'aturin tots els programes educatius, de lleure i legals que s'oferien als nens immigrants que el govern nord-americà té sota la seva custòdia en centres d'acollida perquè han entrat sols al país o perquè els seus familiars han estat deportats.

L'argument del govern de Trump és que l'enorme quantitat de nens immigrants sota custòdia està posant "una pressió enorme" en els recursos de l'agència que els acull, l'Oficina de Reassentament dels Refugiats, que ha demanat al Congrés una partida addicional de 2.800 milions de dòlars per augmentar la seva capacitat.

Trump declara l'emergència nacional pel mur

És per això que l'agència ha donat ordres als seus proveïdors de serveis que aturin "aquells que no són directament necessaris per a la protecció de la vida i la seguretat" dels menors, com és el cas dels programes educatius i recreatius, informa Reuters.

Mentrestrant, el govern mexicà ha enviat les forces armades a l'estat de Chiapas, a la seva frontera sud amb Guatemala, per aturar centenars d'immigrants que intenten entrar al país des de Centreamèrica, fugint de la violència dels seus països i de la pobresa generada també, en molts casos, per desastres naturals i efectes del canvi climàtic.

Centenars d'immigrants detinguts van ser traslladats en furgonetes fins als centres d'immigració mexicans per ser processats. "Tants militars aquí, sí, això és nou", va dir un dels coordinadors de la caravana d'immigrants a Reuters, des de Metapa, una ciutat fronterera de Chiapas per on creuen la majoria dels immigrants per entrar al país i seguir el camí cap als EUA.

Més continguts de