Internacional 31/01/2014

Les negociacions entre el règim sirià i l'oposició acaben "sense cap progrés"

El mediador internacional intenta contrarestar les declaracions negatives de les dues delegacions sobre el procés de pau, però admet que el "progrés és molt lent"

Efe
2 min

GinebraEl mediador internacional en el procés de pau sirià, Ladjar Brahimi, ha reconegut aquest divendres que no hi ha hagut "cap progrés" concret en els vuit dies de negociacions entre el govern sirià i l'oposició, però s'ha mostrat esperançat que es pot construir alguna cosa sobre aquest "inici molt modest".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Brahimi ha fet balanç de la primera ronda de negociacions a Ginebra i ha assenyalat que el gran pas ha estat aconseguir que les dues parts "s'acostumin a seure a la mateixa sala i escoltar-se l'una a l'altra". Fins i tot hi ha hagut moments en què les dues delegacions "han acceptat els punts de vista de l'altra part, però el progrés és molt lent", ha apuntat.

El mediador ha fet un esforç per contrarestar les declaracions negatives de les dues delegacions sobre el procés de pau i ha destacat que ha sigut la primera vegada que les parts s'han trobat en tres anys de conflicte.

El règim desacredita la delegació opositora

En la seva conferència de premsa, el ministre sirià d'Afers Exteriors, Walid Al-Mualem, ha fet diverses al·lusions i comentaris per desacreditar la delegació opositora. Ha negat la seva representativitat i l'ha acusat de ser aliena a la realitat del país. "S'ha vist una enorme divisió entre ells sobre el que passa al país. Sentim que aquesta delegació no està en contacte amb ningú sobre el terreny", ha afirmat Mualem.

El ministre també ha carregat contra els Estats Units i altres països occidentals que donen suport a les forces opositores en el conflicte sirià. Mualem els ha acusat d'armar els grups rebels.

La delegació governamental ha deixat en suspens la seva presencia a la segona ronda de negociacions, que ha de començar el 10 de febrer, una decisió que prendrà el mateix Baixar Al-Assad. Ha deixat la porta oberta, però, a fer passos per seguir buscant una solució política.

L'oposició reivindica que intentarà sumar altres grups

Per la seva banda, el portaveu de la delegació opositora, Louay Safi, també ha tingut retrets per als representants del règim. Ha afirmat que "la nostra delegació representa més sirians que l'altre delegació, que només representen una petita categoria de gent de Síria".

Safi ha anunciat que l'oposició intentarà incorporar altres grups que ara no estan representants i ha apuntat que una eventual ampliació de la delegació es farà "sense ingerències exteriors". El portaveu ha defensat, no obstant, la representativitat de la Coalició Nacional Siriana (CNFROS), que abans d'iniciar les negociacions de pau va patir fortes divisions. Safi ha aclarit que en qualsevol sistema democràtic la gent té dret a "discrepar, votar i expressar la seva opinió".

Alep segueix sota el setge del règim

Coincidint amb l'acabament de la primera ronda de negociacions, almenys 16 persones han mort en diferents barris d'Alep per bombardejos de l'aviació del règim sirià, segons ha informat l'Observatori Sirià de Drets Humans.

L'ONG ha precisat que entre les víctimes mortals hi havia sis menors d'edat.

stats