Al-Assad promet reconquerir tot el territori sirià

Rússia i Washington pacten declarar una treva humanitària a Síria d'aquí una setmana

En mig de converses de pau i l’anunci de la treva humanitària, el president sirià, Baixar al-Assad, ha afirmat que pretén recuperar el control de tot el territori sirià. En declaracions a AFP hores abans de l’acord a Munic, el president ha advertit que aquesta operació portarà "molt de temps i tindrà un preu molt alt” a causa de la participació de països de la regió, en referència a Turquia i l’Aràbia Saudita.

A punt d'arribar als cinc anys de guerra, Síria pot viure d'aquí una setmana el primer cessament de la violència. És el termini acordat pels 17 membres del Grup Internacional de Suport a Síria, reunit a la ciutat alemanya de Munic. De moment, es tracta només d'un acord "sobre el paper" però pot ser un primer pas per avançar en un alto el foc "durador", ha explicat aquest divendres en roda de premsa el secretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry, al costat del seu homòleg rus, Serguei Lavrov.

La guerra ha costat 470.000 morts i 1,9 milions de ferits, a banda de provocar l' èxode més gran des de la fi de la Segona Guerra Mundial, així que l'alto el foc anunciat pels Estats Units i Rússia servirà per "accelerar i ampliar" de manera immediata el lliurament d' ajuda humanitària per als 6,5 milions de civils que s'han quedat dins del país.

L'acord no ha evitat que gran part dels membres del Grup retreguin a Rússia el seu ajut al règim de Baixar al-Assad en el bombardeig a la ciutat d'Alep, que ha fet a jornar les converses de pau que es mantenen a Ginebra. De fet, les diferències entre Washington i Rússia continuen essent palpables, com ha quedat demostrat a la roda de premsa.

El ministre rus ha deixat ben clar que el cessament de la violència acordat "no inclou les entitats terroristes", fet que pot generar un problema sobre què entra dins d'aquesta definició segons cada part. "Entenc que nosaltres i la coalició liderada pels EUA seguirem lluitant contra aquests grups. Els terroristes estan fora d'aquest compromís", ha afirmat Lavrov.

A més, Washington i Moscou difereixen en la seva valoració de les accions que està duent a terme l'exèrcit d'Al-Assad amb el suport aeri rus i fins i tot Washington tem que aquest feble pacte de treva sigui utilitzat pels russos per reforçar la posició del president sirià.