NIGÈRIA
Internacional 15/10/2016

Les nenes de Chibok tornen embarassades i amb infants

Boko Haram encara té retingudes 200 menors del grup

Anna Moyà
3 min
Les nenes de Chibok tornen embarassades i amb infants

BarcelonaEl govern de Nigèria va fer oficial dijous que 21 de les més de 200 nenes segrestades en una escola de Chibok l’abril del 2014 per Boko Haram havien sigut alliberades pel grup terrorista. La majoria d’elles han tornat embarassades o amb fills, fet que confirma la sort que corren les dones que el grup jihadista manté retingudes: una bona part d’elles es converteixen en esclaves sexuals o són obligades a contraure matrimoni amb comandants. Moltes menors també són empeses a cometre atemptats suïcides.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’alliberament de part de les nenes de Chibok ha sigut conseqüència de les negociacions que s’estan duent a terme entre Boko Haram i el govern nigerià, amb la mediació de Suïssa i la col·laboració de la Creu Roja, segons van confirmar dijous fonts governamentals. El govern va negar haver pagat cap tipus de rescat o haver-les intercanviat per terroristes presos, tot i que experts en seguretat citats pel diari The Guardian veuen poc creïble que l’alliberament no hagi tingut contrapartida.

La realitat és que el president nigerià Muhammadu Buhari, tot i només dur un any al poder, té molt poc suport popular, i recuperar les nenes de Chibok podria donar una empenta al seu lideratge.

El segrest de les menors va generar una onada de condemna internacional sota el lema #BringBackOurGirls, ara fa dos anys i mig. El cas va ser molt mediàtic i potser és per això que el primer que van fer les nenes una vegada en mans de les forces de seguretat nigerianes i havent passat els controls mèdics pertinents va ser visitar el despatx del vicepresident Yemi Osinbajo, on les esperaven els mitjans de comunicació.

Les noies, i els seus fills, es trobaven en un estat d’extrema debilitat i desnutrició i el seu futur ara per ara és incert. El govern nigerià disposa d’un centre de detenció per a dones de jihadistes i els seus fills, on ja hi ha altres dones alliberades de Boko Haram. Les mantenen allà perquè consideren que podrien haver patit un “rentat de cervell” i que cal “desprogramar-les”.

1,3 milions sense escola

La violació i el maltractament sistemàtic de dones no és l’única atrocitat del grup jihadista, que el 2015 va jurar lleialtat a l’Estat Islàmic i que és considerat el més mortífer del món. La seva activitat també ha tingut un impacte desastrós en la vida dels infants del país: segons l’Unicef, 1,3 milions de menors nigerians no poden anar a l’escola per culpa de la violència, i un de cada cinc atacs suïcides de Boko Haram és dut a terme per un nen.

El conflicte ja no només afecta el nord-est de Nigèria, la zona d’actuació del grup, sinó que s’ha estès als països veïns. En set anys, 2,5 milions de persones s’han vist obligades a fugir de casa i més de 7.000 han sigut assassinades.

La dona del president nigerià, a la contra

Aisha Buhari, dona del president de Nigèria, Muhammadu Buhari, va afirmar ahir en una entrevista amb la BBC que no donaria suport al seu marit si es tornava a presentar a les eleccions fins que no fes neteja dins del govern. Buhari va fer campanya enèrgica pel seu marit l’any passat, sobretot defensant la fi de la corrupció. El president, que ahir es trobava de visita oficial a Alemanya, va contestar en roda de premsa: “No sé de quin partit és la meva dona, però el que és segur és que el seu lloc és a la meva cuina, al meu menjador i a la meva habitació”.

stats